Duurzame lessenserie aan Amersfoortse bouwstudenten

Rondleiding Hof van Cartesius

Dit schooljaar start goed voor de tweedejaars studenten Bouwkunde en Smart Building van het Bouw & Interieur College in Amersfoort. Vorig schooljaar mochten zij al tijdens de Innovatieweek Duurzaamheid - Kamer voor de Stad nadenken over een ontwerp voor een circulair en demonteerbaar paviljoen. Om het uiteindelijke ontwerp voor deze gemeentelijke ontmoetingsplek te kunnen af te maken en te bouwen, volgen zij nu een verdiepende lessenserie van Kraaijvanger Architects en partners over circulariteit.

Zeven invalshoeken op circulair ontwerpen en bouwen

Door les te krijgen van professionals uit het werkveld en bestaande duurzame bouwprojecten te bezoeken, krijgen studenten beter zicht op de mogelijkheden van circulariteit in de bouwsector. Kennis die niet alleen toepasbaar is in de verdere uitwerking van project Kamer voor de Stad, maar ook in hun toekomstige beroep. De lessenserie bestaat uit zeven workshops, waarvan elk een andere invalshoek op circulariteit behandelt:

  1. Het belang van 'zuinig bouwen' | Kraaijvanger Architects
  2. Ontwerpen met gerecycled materiaal (met excursie naar Hof van Cartesius en The Green House) | Kraaijvanger Architects
  3. Demontabel funderen en detailleren | Aronsohn
  4. Veilig en stabiel ontwerpen en construeren | Aronsohn
  5. Wanden van restmateriaal maken | Ryse
  6. Energie opwekken vanuit natuurlijke bronnen | Valstar Simonis
  7. Groene daken maken | Baljon Landschapsarchitecten

Michel Schamp, directeur van Aronsohn en instructeur van workshop 3 en 4 zegt het volgende over demontabel funderen en detailleren:

‘Ik hoop dat de studenten inzien dat het allemaal niet zo ingewikkeld is als je logisch nadenkt. Kan je onderdelen met een paar personen losmaken, tillen en hergebruiken? Of heb je hier allerlei ingewikkelde hulpmiddelen voor nodig? In het eerste geval ben je goed bezig.’

Benieuwd naar het vervolg van de Kamer voor de Stad?

Volg hier de projectpagina van de Kamer voor de Stad.

16 september 2022
ROC Midden Nederland
Bouw & Interieur College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: