Hoe ervaren studenten het online keuzedeel “Interactief ontwerpen met BIM”?

Ontwerp woning

Dennis, Rob, Tim en Nick studeren alle vier aan de Tech Campus in Nieuwegein. Allemaal volgen ze het momenteel het online keuzedeel “Interactief ontwerpen met BIM” net als ruim 80 andere studenten. Of ze ook dezelfde opleiding volgen? Nee dat niet en dat maakt dit keuzedeel juist zo leuk. Lees hieronder de ervaringen van docenten en studenten aan de Tech Campus.

Allemaal een andere opleiding
Dennis zit in het 2e jaar van de opleiding Technicus Engineering, Mechatronica. Rob is tweedejaars Civiele Techniek, Nick doet Bouwkunde en Tim Technicus Engineering, Elektrotechniek. Hybride docent Benny van den Berg zorgde ervoor dat studenten van verschillende opleidingen bij elkaar in een projectgroep kwamen. “Op deze manier wordt de praktijk zo goed mogelijk nagebootst. In de bouw heb je namelijk altijd te maken met verschillende disciplines. Bij het “BIMmen”; virtueel bouwen, kun je bouwtekeningen en tekeningen van elektra en installatie over elkaar heen legen. Zo wordt al voor de bouw duidelijk welke problemen zich mogelijk voordoen.”

Rekening houden met elkaars discipline
De studenten werken in een virtuele omgeving volgens een programma van eisen samen aan het ontwerp van een 2-onder-1 kap woning. Ze maken gebruik van Revit en Solid Works. Nick maakt het bouwkundig ontwerp, Dennis levert het ontwerp van een lift, Tim zorgt ervoor dat alle elektra wordt ingetekend en Rob zorgt voor de buitenruimtes. “We moeten rekening houden met elkaars disciplines en zo leren we van elkaar”, aldus Student Tim.

Waarom dit keuzedeel?
Student Nick: “ik wilde graag handiger worden in het programma Revit, zo krijg ik een extra discipline onder de knie en dat is handig voor later.” Tim volgde al eerder wat lessen Revit. “Ik wil er nog beter in worden, zodat ik opties heb om technisch tekenaar te worden.” Dennis: “dankzij dit keuzedeel bereid ik mij ook voor op een toekomst in de richting bouwkunde.” Rob wilde vooral meer te weten komen over Revit en de mogelijkheden.”

Keuzedeel BIM zeer geschikt voor online les
Docent Benny: “Het keuzedeel is tot stand gekomen in samenwerking met ROCMN, Cadix en Icommit. De studenten volgen elke donderdag online het keuzedeel. We starten centraal, na een korte inleiding hebben we kennissessies uit het bedrijfsleven en daarna gaan de studenten in de projectgroepen zelf aan het werk met hun ontwerp. Indien nodig bieden wij daarbij begeleiding. Deze online methode maakt het mogelijk om in een keer ruim 80 studenten te bedienen, dat lukt niet in een normaal leslokaal.”

Eindresultaat
Student Dennis: “We werken ongeveer 8 weken aan dit project. We worden beoordeeld op het ontwerp en het juist toepassen van het PVE en BIM standaarden, de samenwerking en het plan van aanpak. De onderlinge afstemming en communicatie is dus heel erg belangrijk. We ronden het keuzedeel af in de eerste week van juli. Alle groepen presenteren dan hun eigen ontwerp. Het is heel leuk om op deze manier met studenten van andere opleidingen samen te werken.”

#TechCampusBruist

16 juni 2020
ROC Midden Nederland
Bouw & Interieur College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: