Online keuzedeel interactief ontwerpen met BIM afgerond met online examen

ontwerp 2 onder 1 kap woning

Na 7 weken van online samenwerken presenteerden 80 studenten van de Tech Campus hun eindproduct van het keuzedeel Interactief ontwerpen met BIM. Docenten Frits (I-Commit), Benny (Cadix) en Nico (ROCMN) beoordeelden zo’n 20 BIM Teams vanuit verschillende vakdisciplines op hun BIM-model. Het examen werd, net als het keuzedeel, volledig in een online omgeving uitgevoerd.

De studenten krijgen een half uur om hun verhaal te doen. Daarin worden ze om de beurt aan de tand gevoeld over hun bijdrage aan het project en het eindproduct. Ook wordt hun kennis getest van het ontwerpprogramma door vragen te beantwoorden over de aspectmodellen, instellen van coördinaten, gebruik van parameters, worksets en andere belangrijke instellingen om te kunnen samenwerken.

Student Numan, Bouwkunde: we hebben gewerkt aan een 2-onder-1 kap woning. We moesten rekening houden met bouwkundige eisen zoals type dak en aantal kamers, technische eisen over isolatie en elektrotechnische eisen zoals toepassen warmtepomp, laadpaal auto en moderne keuken.

“In onze groep waren studenten van verschillende opleidingen, dus de taken hebben we onderling verdeeld naar specialisme. Boyan richtte het civiele model in en tekende alle buitenruimtes in. Ertugrul nam de technische installatietekening voor zijn rekening. Hij tekenende LED spots en contactdozen in, maar hield ook rekening met een laadpunt voor een elektrische auto. Marijn maakte de 3D rendering van het hele huis. Ebrahim, student Mechatronica maakte in Solidworks zelfs 3D modellen van een autobrug voor in de garage en ontwierp een TV kast met automatisch systeem.

Zoals dat ook in het echt vaak gebeurt was er wel stress kort voor de deadline, maar verder hebben we heel goed samengewerkt”, aldus student Marijn.

De studenten ontvangen voor het keuzedeel een certificaat met cijfers voor de kerntaken: virtueel ontwerp maken, informatie verzamelen 3D BIM en coördineren samenwerking bouwkundig model. Gelukkig komt docent Nico na overleg met zijn collega’s met het verlossende antwoord: “Bedankt voor dit mooie project, jullie zijn allemaal geslaagd.”

Het keuzedeel interactief ontwerpen met BIM is een samenwerking van docenten van ROCMN en hybride docenten van Icommit en Cadix.

https://i-commit.nl/ & www.cadix.nl

Over dit keuzedeel verschenen twee eerdere berichten:

Keuzedeel interactief ontwerpen met BIM

Hoe ervaren studenten het keuzedeel?

8 juli 2020
ROC Midden Nederland
Bouw & Interieur College
Tech College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: