Studenten leren van studenten op de Tech Campus

studenten presenteren

Bij het Bouw & Interieur College is een heel leuk project gestart. Studenten van de opleiding Bouwkunde ontwierpen een Tiny House dat door studenten van de opleiding Servicemedewerker Gebouwen (SMG) echt gerealiseerd zal worden. In dit project zijn de bouwkunde bol 4 studenten de werkvoorbereiders en de bbl 3 studenten de uitvoerders. Het project is een idee van docenten Don Haaksman en Benny van den Berg.

Tiny House tot in detail uitgewerkt
Op woensdag 26 september werden drie verschillende ontwerpen voor een Tiny House (blokhut) door bouwkunde studenten gepresenteerd aan de studenten SMG. De studenten bouwkunde hebben in Autocad hun ontwerpen volledig uitgewerkt en voorzien van 3D aanzichten, bestektekeningen, werktekeningen en detailtekeningen. Ook zijn er materiaalstaten geleverd en is er al meegedacht over een plan van aanpak. Het advies luidde bijvoorbeeld: “Begin met de fundering en bouw dan per wand de hut verder op.” en “Je bent vrij om de kozijnen te kiezen maar houdt wel rekening met de uitsparing die wij hebben ingetekend.” Zelfs aan het leidingenverloop  is al gedacht.

Vaktechnische vaardigheden getoetst
Alle ontwerpen zijn gebaseerd op hetzelfde programma van eisen. Zo moest er een keuken, sanitair, dak en kozijnen in het ontwerp terugkomen. In dit project zijn de bouwkunde studenten de werkvoorbereiders en de andere studenten de uitvoerders. Op deze manier wordt de werkwijze uit de bouw nagebootst en leren de studenten projectmatig werken. De studenten SMG die aan de Tiny Houses gaan werken worden in dit project getoetst op de volgende vaardigheden; timmeren, loodgieter werk, aansluiten elektra en tegelen. Bijkomend voordeel is dat zij op deze manier ook goed leren tekeninglezen.

Werkvoorbereiding en uitvoering
Tijdens de presentatie stelden de uitvoerders direct kritische vragen aan de werkvoorbereiders. Bijvoorbeeld over isolatie en watertoevoer. Hieruit bleek dat zij in hun hoofd al druk bezig waren met de uitvoering. Ook leuk om te zien dat de studenten ontdekten dat er bijna evenveel tijd zit in het ontwerp en de voorbereiding als in de uitvoering ervan. Docent timmeren Erik van Groesbeek: “Leuk dat we nu aan de slag kunnen gaan aan een project met echte detailtekeningen. Er is veel voorwerk gedaan door de studenten bouwkunde.”  

Traject krijgt vervolg
De studenten hebben toegezegd elkaar op te zoeken wanneer nodig, bijvoorbeeld als er vragen zijn over de tekeningen. Docent Benny van den Berg: “De bouw van de Tiny Houses zullen wij nauwgezet volgen. En zodra het hoogste punt van de huisjes bereikt wordt gaan we dit op gepaste wijze vieren.”

Voor de bouwkunde studenten krijgt dit project nog een vervolg. Zij gaan maandag op bezoek bij Plek Voor. Producent van slimme, duurzame maar vooral mooie modulaire woningen voor zowel zorg- en woningcorporaties als voor de recreatiemarkt. Op basis van het programma van eisen van Plek Voor gaan de studenten ontwerpen maken die beoordeeld worden door de opdrachtgever. De meest kansrijke ontwerpen worden mogelijk doorontwikkeld. Zie ook: www.plekvoor.com

27 september 2018
ROC Midden Nederland
Bouw & Interieur College

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: