Allround Betonreparateur (bbl, mbo)

Het beroep

Inleiding 

Als allround betonreparateur pak je zelfstandig binnen en buiten betonbeschadigingen aan: je onderhoudt, repareert, spuit en injecteert beton. Je bent altijd en overal inzetbaar: overdag of 's nachts maak je de ondergrond van muren, vloeren, plafonds, balkons, (spoor)bruggen en wegen schoon. Je zorgt voor een beschermingslaag om vocht, lekkages, roest en betonrot te voorkomen. Je leest werkplannen, je bent op de hoogte van bouwtechnische zaken. Je verdiept je bovendien in (de planning van) de werkorganisatie. Je doet zwaar en grof werk met zagen, messen, grote (boor)machines en spuitapparaten. Naast het vakwerk kun je ook collega’s aansturen en ze instructies geven. Je houdt de voortgang van hun werk in de gaten en controleert het resultaat.

Iets voor mij? 

Werk je nu als betonreparateur, maar wil je graag een vervolgstap in je carrière maken? Zoek je een baan waarin je soms collega's aanstuurt en waarbij ruimtelijk inzicht en eigen inbreng belangrijk zijn? Ga je zorgvuldig met gereedschap om? Dan is de opleiding Allround Betonreparateur iets voor jou!

Jouw opleiding

Hoe ziet de opleiding er uit? 

Tijdens de opleiding Allround Betonreparateur werk en leer je tegelijk. Werken doe je vier dagen in de week bij een werkgever. Daar ben je in loondienst. Bij je bedrijf voer je werkzaamheden uit die bij de opleiding horen. Eén dag in de week ga je naar school. Je werkt dan voor een deel zelfstandig aan opdrachten. Maar je krijgt ook klassikaal les. Let op: het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.

Wat leer je? 

Tijdens de opleiding Allround Betonreparateur leer je:

  • Ondergrond voor betonreparatie voorbereiden
  • Constructies injecteren
  • Beton handmatig repareren
  • Beton behandelen en beschermen
  • Beton spuiten
  • Communiceren in goed Nederlands
  • Rekenen
  • Je loopbaan vormgeven (Loopbaan en Burgerschap)
Werkend leren 

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijktentamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Afronding 
Diploma
Uitstroom 

Kaderfunctionaris Bouw & Infra en Gespecialiseerde Aannemerij (uitvoering/werkvoorbereiding)

Na je opleiding 

Met je diploma op zak kun je eventueel doorstromen naar de volgende opleiding:

  • Kaderfunctionaris Bouw & Infra en Gespecialiseerde Aannemerij (niveau 4)
Leslocatie(s) 
Harmonielaan 2
3438 EB Nieuwegein
(030) 754 12 00

In het kort

Kosten 

Voor je 18e betaal je geen wettelijk verplicht lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding is voor cursusjaar 2017 - 2018 het lesgeld € 236,- voor de entree opleiding en niveau 2 en € 573,- voor niveau 3 en 4.

Crebo nr. 
25079
Crebo opleidingsnaam 
Allround betonreparateur
Leerweg 
BBL
Niveau 
Niveau 3 Vakopleiding
Duur 
3 jaar
Vooropleidingseisen 

Diploma Betonreparateur (inclusief een aantal jaren werkervaring in de betonreparatiebranche).

Voor deze opleiding heb je een vakdiploma nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.