Allround Betonreparateur (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Je pakt betonbeschadigingen aan. Je onderhoudt, repareert, spuit en injecteert beton. Dat kan overdag maar ook ‘s nachts. Je leest werkplannen en je bent op de hoogte van bouwtechnische zaken. Soms stuur je collega’s aan.

Is dit iets voor mij?

Werk je nu als betonreparateur, maar wil je graag een vervolgstap in je carrière maken? Waarbij je soms collega's aanstuurt en ruimtelijk inzicht en eigen inbreng belangrijk zijn? Dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2019

Lesgeld

€ 588,-

Crebonummer en naam

25079 Allround betonreparateur

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je betonreparaties voorbereidt, beton spuit en hoe je een beschermlaag aanbrengt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Ondergrond voor betonreparatie voorbereiden
 • Constructies injecteren
 • Beton handmatig repareren
 • Beton behandelen en beschermen
 • Beton spuiten

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na je opleiding studeer je af als allround betonreparateur en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding op niveau 4. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een diploma op niveau 2 in de richting van de bouw? Dan kun je deze opleiding sneller afronden.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 588,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: