Allround Machine Operator Houttechniek (bbl, mbo)

 • Niveau 3
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Je bereidt het werk voor, zodat anderen hout- en plaatmateriaal voor bijvoorbeeld de losse onderdelen voor een dakkapel, HSB-element, trap of kozijnen kunnen samenstellen tot een eindproduct. Dit doe je door het besturen van diverse CNC-gestuurde machines, maar het gebeurt ook dat je zaag- en schaafmachines met de hand bedient. Anders dan bij niveau 2 leer je bij niveau 3 ook het productieproces te bewaken, collega’s te begeleiden, de planning in de gaten te houden en problemen op te lossen.

Is dit iets voor mij?

Je houdt van machines, techniek en natuurlijk de geur van hout. Je bent zorgvuldig en je werkt graag samen in een team. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en kunt ook zelfstandig werken. Je werkt niet alleen mee in het proces maar zorgt ook dat alles goed verloopt en een goed resultaat heeft. Je zorgt dat iedereen veilig en volgens de regels kan werken. Ben je ook nog nauwkeurig en handig, dan is de opleiding Allround Machineoperator Houttechniek iets voor jou!

Vragen tijdens de zomer

Vragen tijdens de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25586 Allround Machineoperator Houttechniek

Wat leer je?

Tijdens deze bbl-opleiding leer je op school en in de praktijk. Je leert alles over houtbewerken. Hierbij ligt de nadruk op begeleiden van de productie in een CNC-bewerkingscentrum met een computergestuurd programma. Je leert hoe je collega’s kunt instrueren en begeleiden zodat het hele proces soepel verloopt. Je zorgt dat iedereen veilig werkt en je vindt het leuk om eventuele problemen of storingen op te lossen, al dan niet in overleg met je leidinggevende.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Werkzaamheden voorbereiden
 • Materiaalkeuze
 • Machines instellen en bedienen
 • Zagen en schaven Hout profileren
 • Houten onderdelen samenstellen
 • Boren, schuren en frezen
 • Werken met CNC-machines (computers) bedienen en bewaken proces
 • Machines onderhouden, instellen en snijgereedschappen aanbrengen
   

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Tijdens de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen.

 

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na 2 of 3 jaar studeer je af als Allround Machine Operator Houttechniek. Je kunt als procesbegeleider aan de slag bij een, timmerfabriek, houtskeletbouwer of trappenfabriek. Je weet veel van verschillende soorten materialen, je hebt flexibel leren zijn en toch nauwkeurig en je weet hoe je samenwerkt in een team. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een passende vervolgopleiding. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een diploma op niveau 2 in de richting van de bouw? Dan kun je deze opleiding sneller afronden. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Studenten krijgen voor het schooljaar 2021-2022 50% korting op het lesgeld en betalen dus  € 306,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Versnellen?

Heb je een diploma op niveau 2 in de richting van de bouw? Dan kun je deze opleiding sneller afronden. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: