Allround Metselaar - bbl

 • Niveau 3
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Opleiding tot allround metselaar

Tijdens de opleiding Allround Metselaar leer je alles over bouwtekeningen lezen, metselen en voegen. Je krijgt les over verschillende steensoorten, lijmen en species. Met deze vakkennis leer je mooie rechte en gebogen muren te maken op verschillende manieren.

Is Allround Metselaar iets voor jou?

De opleiding Allround Metselaar past bij je als je:

 • Graag met je handen werkt.
 • Ruimtelijk inzicht hebt.
 • Veel buiten wilt werken in een team.
 • Goed kunt communiceren.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 730,-

Crebonummer en naam

 • 25785 Allround Metselaar

Het werk van een allround metselaar

Wat is een baksteen zonder metselaar? Als allround metselaar metsel jij alles binnen en buiten: van fundering tot daknok. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk. Veelzijdig werk dus! Als allround metselaar ben je onmisbaar in de bouw.

Inhoud van de opleiding Allround Metselaar

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag in de week naar school komt en 4 dagen in de week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep.
Een deel van je opleiding wordt verzorgd door Bouwmensen Utrecht. Je gaat hiervoor ook naar de leslocatie Utrechthaven 13, in Nieuwegein.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Vakkennis
 • Materiaalkennis

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap.

Deze skills ga je leren

Metselen

Uitvoeren stelwerkzaamheden

Voegen

Professioneel werken

Werkverdelen

Lijmwerkzaamheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na de opleiding Allround Metselaar

Aan het werk
Na 3 jaar studeer je af als allround metselaar en kun je aan het werk bij verschillende bedrijven. Er is veel werk in de nieuwbouw. Maar er zijn ook bedrijven die juist gespecialiseerd zijn in restauratie, waarvoor je ook oude technieken moet gebruiken.

Doorstromen
Je kunt verder leren binnen het mbo of hbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 730,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: