Allround Metselaar (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Wat is een baksteen zonder metselaar? Jij metselt alles binnen en buiten: van fundering tot daknok. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk. Veelzijdig werk dus! Als allround metselaar ben je onmisbaar in de bouw.

Is dit iets voor mij?

Je bent handig en hebt ruimtelijk inzicht. Je houdt van lekker buiten werken in een team. Het is hierbij belangrijk dat je duidelijk en goed kunt communiceren. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Januari 2019
September 2019

Lesgeld

€ 582,-

Crebonummer en naam

25102 Allround Metselaar

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een allround metselaar te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je leert hoe je bouwtekeningen leest, hoe je moet metselen en hoe je moet voegen. Ook krijg je les over verschillende steensoorten, lijmen en species. Met deze vakkennis leer je mooie rechte en gebogen muren te maken op verschillende manieren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen in de week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Een deel van je opleiding wordt verzorgd door Bouwmensen Utrecht. Je gaat hiervoor ook naar de leslocatie Utrechthaven 13, in Nieuwegein. Via onze samenwerkingspartner Bouwmensen Utrecht werk en leer je in de praktijk. Hierdoor ben je tijdens én na je opleiding verzekerd van een baan.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Vakkennis
  • Materiaalkennis

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround metselaar en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Er is veel werk in de nieuwbouw. Maar er zijn ook bedrijven die juist gespecialiseerd zijn in restauratie, waar je ook oude technieken voor moet gebruiken. Of je studeert verder binnen het mbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een diploma op niveau 2 in de richting van de bouw? Dan kun je deze opleiding sneller afronden. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 582,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2018-2019.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal.

 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: