Allround Montagemedewerker Houttechniek (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Je maakt ramen, deuren, kozijnen, houtskeletbouw-onderdelen, spanten of dakkapellen. Dit doe je aan de hand van werktekeningen. Je werkt met onderdelen die je krijgt aangeleverd of die je eerst zelf machinaal bewerkt.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag zelfstandig en bent handig en precies. Vind je het ook nog leuk om met hout, machines en gereedschap te werken, dan is de opleiding Allround montagemedewerker houttechniek iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2020

Lesgeld

€ 606,-

Crebonummer en naam

25585 Allround montagemedewerker houttechniek

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je werkzaamheden voorbereidt, machinale bewerkingen als zagen en schaven uitvoert en natte beglazing (met kit) en droge beglazing (met rubber) uitvoert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Werkzaamheden voorbereiden
 • Machinale bewerkingen uitvoeren als zagen en schaven
 • Nat beglazen (met kit)
 • Droog beglazen (met rubber)
 • Monteren en afmonteren
 • Werken met elektrisch en pneumatisch gereedschap
 • Wand-, vloer- en dakelementen maken
 • Producten verzendklaar maken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als allround montagemedewerker en kun je aan de slag in de timmer- en meubelindustrie. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar een van de vervolgopleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een diploma op niveau 2 in de richting van de bouw? Dan kun je deze opleiding sneller afronden. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 606,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: