Wat doe je als straatmaker?
Je werkt zelfstandig aan infraprojecten: wegen, pleinen, stoepen, woonerven en parkeerplaatsen. Hiervoor maak je tegel- en steenbestratingen. Ook plaats je bankjes en verkeersborden. Vaak werk je in een klein team in de buitenlucht.
Is deze mbo-opleiding iets voor mij?
Wil je graag werkend leren? Lijkt het je wat om veel buiten te werken en ben je niet vies van een zware job? Heb je interesse in straatwerk? Ook denk je het leuk te vinden om samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding iets voor jou!
In het kort
Leerweg / Niveau
BBL / Niveau 3Start
Locatie
Lesgeld
€ 654,-Crebonummer en naam
- 25096 Straatmaker

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?
Je leert hoe je eenvoudige en complexere bestratingen legt, tekeningen leest en grondwerk verricht, bijvoorbeeld graven en ophogen. Ook leer je verkeersborden en paaltjes te plaatsen en collega’s te begeleiden.
Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?
De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG, een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: de lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.
Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:
- Verkeersafzettingen plaatsen en onderhouden
- Je werkterrein inrichten
- Zandbedden egaliseren en stenen vlijen
- Tekeningen lezen
- Eenvoudige en complexere bestratingen leggen
- Wegmeubilair plaatsen (verkeersborden, stoeppaaltjes en dergelijke)
- Werken in de grond-, weg- en waterbouw uitvoeren (bijvoorbeeld het aansluiten van kolken/putten op het riool)
- Grondwerk verrichten (graven, ophogen en dergelijke)
- Collega’s instrueren en begeleiden
- Alles over veilig werken
Algemene vakken:
- Nederlands
- Rekenen
- Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden
Deze skills ga je leren
Samenwerken
Werk voorbereiden & afronden
Werkterrein inrichten
Reparaties uitvoeren
Veilig werken
Rapporteren aan leidinggevende
Straatwerk uitvoeren
Werkzaamheden verdelen
Werkend leren
Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.
Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.
Na je opleiding
Na twee jaar studeer je af als allround straatmaker en kun je aan de slag bij een straatmakersbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo.Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding op niveau 4. Met je diploma allround straatmaker op zak kun je binnen een bedrijf ook doorgroeien naar de functie van uitvoerder of werkvoorbereider. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.
Heb je een diploma op niveau 2 in de richting van de bouw? Dan kun je deze opleiding sneller afronden.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen.
Aanmelden
Wil je in september nog starten? Meld je dan snel aan. Je hebt daarvoor je DigiD nodig.