Allround Timmerman - bbl

 • Niveau 3
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je als Allround Timmerman?

Als Allround Timmerman werk je aan verschillende projecten. Je maakt en repareert delen. Je doet verschillende klussen in de bouw. Dit kan nieuwbouw zijn, maar ook renovatie. Denk aan het zetten van koepels, hoeken en speciale dakvormen. Ook stuur je soms collega’s aan. Je verdiept je bovendien in de planning van de werkorganisatie.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je bent nauwkeurig en iemand die de handen uit de mouwen steekt. Je werkt graag met anderen samen aan nieuwbouwprojecten of het opknappen van bestaande panden. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding iets voor jou!

 

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 25118 Allround timmerman

Wat leer je tijdens de opleiding Allround Timmerman?

Tijdens de opleiding leer je alles over hoe je verschillende steigers bouwt, tijdelijke ondersteuning van constructies aanbrengt en gebogen (metsel)werk en complex dakwerk uitvoert.

Hoe ziet deze opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Maatvoering verrichten (horizontaal en verticaal)
 • Complex stelwerk uitvoeren: gebogen (metsel)werk
 • Complex dakwerk uitvoeren: dakdoorbrekingen, goten, dakranden
 • Verschillende steigers bouwen: gevel- en ondersteuningssteigers
 • De werkorganisatie (op de bouwplek) kennen
 • Tijdelijke ondersteuning van constructies aanbrengen: vloeren, wanden en gevels

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap//Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Werkzaamheden organiseren

Uitzetten en maatvoeren

Verwerken bouwmaterialen

Rapporteren

Ruwbouw

Afbouw

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Het samenwerkingsverband Bouwmensen is een erkend leerbedrijf waar je kan werken en leren. Daarnaast vind je geschikte leerbedrijven op de website Stagemarkt.nl. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Volandis, het kennis- en adviescentrum voor het opleiden en ontwikkelen van personeel in de bouw en infra, moet het leerbedrijf waar je werkt erkennen. Bij deze opleiding passen verschillende bouw-, aannemers- en/of restauratiebedrijven.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als allround timmerman en kun je aan de slag bij een aannemer of bij een klein of (middel)groot bouwbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen een opleiding op niveau 4.
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: