Allround Timmerman (bbl, mbo)

 • Niveau 3
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Je doet verschillende klussen in de bouw. Denk aan het zetten van koepels, hoeken en speciale dakvormen. Ook stuur je soms collega’s aan. Je verdiept je bovendien in de planning van de werkorganisatie.

Is dit iets voor mij?

Je bent nauwkeurig en iemand die de handen uit de mouwen steekt. Je werkt graag met anderen samen aan nieuwbouwprojecten of het opknappen van bestaande panden. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding iets voor jou!

Vragen tijdens de zomer

Vragen tijdens de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25118 Allround timmerman

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles over hoe je verschillende steigers bouwt, tijdelijke ondersteuning van constructies aanbrengt en gebogen (metsel)werk en complex dakwerk uitvoert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Maatvoering verrichten (horizontaal en verticaal)
 • Complex stelwerk uitvoeren: gebogen (metsel)werk
 • Complex dakwerk uitvoeren: dakdoorbrekingen, goten, dakranden
 • Verschillende steigers bouwen: gevel- en ondersteuningssteigers
 • De werkorganisatie (op de bouwplek) kennen
 • Tijdelijke ondersteuning van constructies aanbrengen: vloeren, wanden en gevels

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap//Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Volandis, het kennis- en adviescentrum voor het opleiden en ontwikkelen van personeel in de bouw en infra, moet het leerbedrijf waar je werkt erkennen. Bij deze opleiding passen verschillende bouw-, aannemers- en/of restauratiebedrijven.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als allround timmerman en kun je aan de slag bij een aannemer of bij een klein of (middel)groot bouwbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen een opleiding op niveau 4.
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een diploma op niveau 2 in de richting van de bouw? Dan kun je deze opleiding sneller afronden. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Studenten krijgen voor het schooljaar 2021-2022 50% korting op het lesgeld en betalen dus  € 306,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: