Wat doe je in dit beroep?
Je doet als zelfstandig ondernemer (zzp-er) kluswerk bij mensen thuis, maar ook in winkels, theaterzalen, hotels en zorginstellingen. Denk aan het plaatsen van een dakkapel, het leggen van een vloer of schilderwerk.
Is dit iets voor mij?
Je werkt graag met je handen en je bent snel en zorgvuldig. Je vindt het leuk om opdrachten binnen te halen, te plannen en je werk netjes op te leveren. Spreekt dit je aan? Dan is deze opleiding iets voor jou!
In het kort
Leerweg / Niveau
BOL / Niveau 3Duur
3 jaarStart
Locatie
Lesgeld
€ 1.239-Crebonummer en naam
- 25023 Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf

Wat leer je tijdens de opleiding?
Tijdens deze opleiding leer je alles over timmeren, stukadoren, tegelzetten, metselen, schilderen en elektro- en installatietechniek. Ook leer je wat er allemaal bij ondernemen komt kijken.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:
- Praktische- en theoretische vaardigheden in de onderdelen van de bouw
- Praktische- en theoretische vaardigheden in elektro- en installatietechniek
- Offertes en begrotingen opstellen
- Organisatie van het werk (voorbereiden, uitvoeren en opleveren)
Algemene vakken:
- Nederlands
- Rekenen
- Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden
Deze skills ga je leren
Zelfstandig werken
Elektrotechniek
Installatietechniek
Offertes maken
Begroting maken
Werk organiseren
Stage
Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Ongeveer 70% van de tijd zit je op school, de andere 30% loop je stage. Tijdens de stage word je zowel vanuit school als vanuit het bedrijf begeleid.
Na je opleiding
Na drie jaar studeer je af als allround vakkracht en kun je een eigen klusbedrijf starten. Of je studeert verder binnen het mbo.
Met je diploma op zak kun je als zelfstandige aan de slag voor particulieren, zorginstellingen, woningcorporaties, onderhoudsbedrijven, hotels en horecagelegenheden. Je kunt je ook verder ontwikkelen tot middenkader-functionaris, werkvoorbereider of projectcoördinator. Doorgroeien naar ondernemer mét personeel of specialisatie in bouwtechniek, onderhoud, afwerkingstechnieken of technische gebouwinstallaties behoort ook tot de mogelijkheden.
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Kennismaken
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.
Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn.
Combinatieopleiding bol/bbl
Het is mogelijk om deze opleiding als combinatieopleiding te volgen. Je begint de opleiding op school in een BOL-traject. Als je tijdens de opleiding een baan vindt ga je daar 4 dagen aan het werk en kom je nog maar 1 dag in de week naar school. Je stapt dan over naar het BBL-traject.
Aanmelden
Na de zomer starten? Aanmelden kan nog, je hebt daarvoor DigiD nodig.