Allround Vakkracht Onderhoud- en klussenbedrijf (bol, mbo)

 • Niveau 3
 • BOL
 • Starten februari 2022

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Je doet als zelfstandig ondernemer (zzp-er) kluswerk bij mensen thuis, maar ook in winkels, theaterzalen, hotels en zorginstellingen. Denk aan het plaatsen van een dakkapel, het leggen van een vloer of schilderwerk.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag met je handen en je bent snel en zorgvuldig. Je vindt het leuk om opdrachten binnen te halen, te plannen en je werk netjes op te leveren. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding iets voor jou!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Duur

3 jaar

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25023 Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je alles over timmeren, stukadoren, tegelzetten, metselen, schilderen en elektro- en installatietechniek. Ook leer je wat er allemaal bij ondernemen komt kijken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Praktische- en theoretische vaardigheden in de onderdelen van de bouw
 • Praktische- en theoretische vaardigheden in elektro- en installatietechniek
 • Offertes en begrotingen opstellen 
 • Organisatie van het werk (voorbereiden, uitvoeren en opleveren)

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Zelfstandig werken

Elektrotechniek

Installatietechniek

Offertes maken

Begroting maken

Werk organiseren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Ongeveer 70% van de tijd zit je op school, de andere 30% loop je stage. Tijdens de stage word je zowel vanuit school als vanuit het bedrijf begeleid.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround vakkracht en kun je een eigen klusbedrijf starten. Of je studeert verder binnen het mbo. 

Met je diploma op zak kun je als zelfstandige aan de slag voor particulieren, zorginstellingen, woningcorporaties, onderhoudsbedrijven, hotels en horecagelegenheden. Je kunt je ook verder ontwikkelen tot middenkader-functionaris, werkvoorbereider of projectcoördinator. Doorgroeien naar ondernemer mét personeel of specialisatie in bouwtechniek, onderhoud, afwerkingstechnieken of technische gebouwinstallaties behoort ook tot de mogelijkheden.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Combinatieopleiding bol/bbl

Het is mogelijk om deze opleiding als combinatieopleiding te volgen. Je begint de opleiding op school in een BOL-traject. Als je tijdens de opleiding een baan vindt ga je daar 4 dagen aan het werk en kom je nog maar 1 dag in de week naar school. Je stapt dan over naar het BBL-traject.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: