Allround Vakman GWW (bbl, mbo)

  • Niveau 3
  • BBL
  • Starten februari 2022
  • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Je werkt in de grond-, weg-, en waterbouw en legt met een team rioleringen en wegfunderingen aan. Je zorgt ook, samen met anderen, voor het onderhoud. Met machines leg je tijdelijke (aanvoer)wegen en noodbestratingen en putten aan. Ook stuur je collega’s aan.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Lijkt het je leuk om te gaan werken aan wegconstructies, bestratingen, waterbouwkundige constructies, oeverconstructies en rioolconstructies? Ben je niet bang om vies te worden en word je niet nerveus van diepe bouwputten? Wil je ook nog eens graag afwisselend werk waarbij je vooral buiten bezig bent? Dan is de opleiding Vakman GWW iets voor jou!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

  • Februari 2022
  • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25091 Allround vakman gww

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding leer je alles over het uitvoeren van grondwerk en het aanleggen van rioleringen en wegfunderingen. Ook leer je collega’s aan te sturen.

Hoe ziet deze bbl-opleiding eruit?

De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: de lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. ROC Midden Nederland is één van de weinigen in Nederland die deze opleiding aanbiedt.

Naast vakgerichte lessen krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden.

Deze skills ga je leren

Collega's aansturen & instrueren

Riolering aanleggen

Grondwerk uitvoeren

Alles over veilig werken

Wegfunderingen aanleggen

Werkzaamheden organiseren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als allround vakman GWW en kun je aan de slag bij een bedrijf in grond-, weg- en waterbouw. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Uitvoerder Bouw en Infra (niveau 4). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Heb je een diploma op niveau 2 in de richting van de bouw? Dan kun je deze opleiding sneller afronden. 

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: