Allround Waterbouwer - bbl

  • Niveau 3
  • BBL

Opleiding tot allround waterbouwer

Tijdens deze opleiding leren we je eerst de basis. Je leert bijvoorbeeld hoe je grondwerk egaliseert, profileert en verdicht. Maar ook hoe je sluizen, steigers en kadebeschoeiing aanlegt. Daarna krijg je les in het berekenen van oppervlaktes en hoeveelheden, het uitzetten van meetlijnen en het monteren van bruggen. Ook leer je hoe je met bewoners moet overleggen over de werkzaamheden.

Is Allround Waterbouwer iets voor mij?

De opleiding Allround Waterbouwer past bij je als je:

  • Houdt van werken in de buitenlucht.
  • Geïnteresseerd bent in water.
  • Nederland graag veilig wilt houden.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2-3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

  • 25751 Allround waterbouwer

Het werk van een allround waterbouwer

Nederland staat bekend om de waterwerken. Alle dijken, sluizen en bruggen in ons land moeten onderhouden worden. Dat doet de allround waterbouwer. Je werkt aan de aanleg, het onderhoud en de constructie daarvan. Maar ook het voorwerk, zoals het aanleggen van aan- en afvoerwegen en het omleiden van waterstromen, hoort bij je werk. Als waterbouwer is geen dag hetzelfde.

Inhoud van de opleiding Allround Waterbouwer

De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: De lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.

Dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en dat je vier dagen in de praktijk leert. Op school krijg je verplichte vakken. Je leert natuurlijk ook al een aantal praktijkvaardigheden die je nodig hebt bij het leerbedrijf. Naast vakgerichte lessen zijn er verplichte vakken: Nederlands, Rekenen & Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Werkterrein inrichten

Waterbouwkundige constructies maken & verwijderen

Waterbouwkundige constructies onderhouden

Veilig werken

Baggerwerkzaamheden

Werkzaamheden organiseren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Allround Waterbouwer?

Aan het werk
Met het diploma op zak kun je gaan werken als allround waterbouwer.

Doorstromen
Je kunt natuurlijk ook verder leren, zodat je uiteindelijk werkvoorbereider kunt worden. Dan geef je leiding over jouw collega’s op het werkterrein.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Start op tijd met solliciteren. Erkende leerbedrijven vind je op de website van stagemarkt.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: