Allround Waterbouwer (bbl, mbo)

 • Niveau 3
 • BBL

Wat doe je als allround waterbouwer?

Nederland staat bekend om de waterwerken. Alle dijken, sluizen en bruggen in ons land moeten onderhouden worden. Dat doet de allround waterbouwer. Je werkt aan de aanleg, het onderhoud en de constructie. Maar ook het voorwerk, zoals het aanleggen van aan- en afvoerwegen en het omleiden van waterstromen hoort bij je werk. Als waterbouwer is geen dag hetzelfde!

Is dit iets voor mij?

Houd je van werken in de buitenlucht en hoeft geen dag van jou hetzelfde te zijn? Ben je ook geïnteresseerd in water en wil je Nederland graag veilig houden? Dan is de opleiding waterbouwer iets voor jou! Omdat er in Nederland zo veel water is, is dit een veelzijdig beroep met goede baankansen. 

Vragen tijdens de zomer

Vragen tijdens de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25092 Allround waterbouwer

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leren we je eerst de basis. Je leert bijvoorbeeld hoe je grondwerk egaliseert, profileert en verdicht. Maar ook hoe je sluizen, steigers en kadebeschoeiing aanlegt. Daarna krijg je les in het berekenen van oppervlaktes en hoeveelheden, het uitzetten van meetlijnen en het monteren van bruggen. Ook leer je hoe je met bewoners moet overleggen over de werkzaamheden.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: De lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.

Dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en dat je vier dagen in de praktijk leert. Op school krijg je verplichte vakken. Je leert natuurlijk ook al een aantal praktijkvaardigheden die je nodig hebt bij het leerbedrijf. Je krijgt les in:

 • Het inrichten van jouw werkterrein
 • Waterbouwkundige constructies maken, onderhouden en verwijderen
 • Wegafzettingen plaatsen
 • Veilig werken
 • Kleinschalige baggerwerkzaamheden uitvoeren

Verplichte vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Met het diploma op zak kun je gaan werken als allround waterbouwer. Je kunt natuurlijk ook verder leren, zodat je uiteindelijk werkvoorbereider kunt worden. Dan geef je leiding over jouw collega’s op het werkterrein.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Studenten krijgen voor het schooljaar 2021-2022 50% korting op het lesgeld en betalen dus  € 306,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: