Asfaltafwerker - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Wat doe je als asfaltafwerker?

Als asfaltafwerker werk je mee aan het aanleggen van wegen. Op locatie werk je in het team samen met de machinist van de asfaltafwerkmachine, de walsmachinist en de chauffeur van de kleefauto. Als asfaltafwerker werk je rond de asfaltafwerkmachine en de kleefauto.

Is de opleiding asfaltafwerker iets voor mij?

De opleiding asfaltafwerker past bij je als je:

  • alvast wilt werken tijdens je opleiding
  • nauwkeurig bent
  • houdt van buiten werken
  • goed kan communiceren
  • verantwoordelijk bent

Open avond 12 maart

Open avond 12 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25093 Asfaltafwerker

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Als asfaltafwerker ben je voor verschillende dingen verantwoordelijk, zoals het bijwerken van de randen en het egaliseren van het asfalt met een hark. Je werkt ook veel samen met jouw collega die balkman is en op de asfaltmachine werkt. Samen zorgen jullie voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van verkeersafzettingen. Ook richt je samen het werkterrein in en ruim je het weer op. 

Inhoud van de opleiding

De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: de lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.

Dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en dat je vier dagen in de praktijk leert. Op school krijg je behalve vakgerichte lessen ook verplichte vakken zoals Nederlands, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden.

Deze skills ga je leren

Samenwerken

Veilig werken

Werkterrein inrichten

Asfalteerprocessen

Grondwerkverrichtingen

Wegafzetting plaatsen

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Aan het werk
Met het diploma op zak kun je gaan werken als asfaltafwerker. 

Doorstromen
Je kunt ook doorleren binnen het mbo, zodat je uiteindelijk werkvoorbereider kunt worden. Dan geef je leiding over jouw collega's op het werkterrein.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: