Wat doe je als asfaltwerker?
Als Asfaltafwerker werk je mee aan het aanleggen van wegen. Op locatie werk je in het team samen met de machinist van de asfaltafwerkmachine, de walsmachinist en de chauffeur van de kleefauto. Als Asfaltafwerker werk je rond de asfaltafwerkmachine en de kleefauto.
Is dit iets voor mij?
Ben je nauwkeurig en houd je van buiten werken? Kan je daarnaast ook goed communiceren en ben je verantwoordelijk? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou! Je bent elke dag op een andere locatie aan het werk. Soms overdag, maar vaak ’s nachts. Samen met jouw collega’s zorg je ervoor dat alle wegen goed worden aangelegd.
Online open week 15 t/m 18 maart
In het kort
Wat leer je?
Als Asfaltafwerker ben je voor verschillende dingen verantwoordelijk, zoals het bijwerken van de randen en het egaliseren van het asfalt met een hark. Je werkt ook veel samen met jouw collega die balkman is en op de asfaltmachine werkt. Samen zorgen jullie voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van verkeersafzettingen. Ook richt je samen het werkterrein in en ruim je het weer op.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: De lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.
Dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en dat je vier dagen in de praktijk leert. Op school krijg je verplichte vakken. Je leert natuurlijk ook al een aantal praktijkvaardigheden die je nodig hebt bij het leerbedrijf. Je krijgt les in:
- Het inrichten van jouw werkterrein
- Grondwerk verrichting (graven, ophogen, etc)
- Wegafzettingen plaatsen
- Veilig werken
- Asfalteerprocessen
Verplichte vakken:
- Nederlands
- Rekenen
- Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden
Werkend leren
Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.
Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.
Na je opleiding
Met het diploma op zak kun je gaan werken als asfaltafwerker. Je kunt natuurlijk ook verder leren, zodat je uiteindelijk werkvoorbereider kunt worden. Dan geef je leiding over jouw collega’s op het werkterrein.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
- Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar
Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.
Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website.