Assistent Bouw, Hout en Wonen (bbl, mbo)

 • Niveau Entreeopleiding
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als assistent in de houtbranche help je een vakman in de machinale afdeling of de montageafdeling van bijvoorbeeld een timmerfabriek, een trappenfabriek of een meubelfabriek. Je bent bezig met de bewerking van hout. Dit doe je met behulp van machines en andere gereedschappen. Of je bent bezig met het monteren en afmonteren van timmerproducten.

Is dit iets voor mij?

Lekker met je handen en met hout-technische dingen bezig zijn, daar houd je van. Je werkt graag in een werkplaats. En je hebt er plezier in om met andere mensen samen te werken. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Tijdens deze entreeopleiding krijg je veel begeleiding en hulp als jij dat nodig hebt. Niet iedereen vindt het makkelijk om te leren. De bbl entreeopleiding is speciaal bedoeld voor studenten die praktijkonderwijs hebben gevolgd.

Vragen tijdens de zomer

Vragen tijdens de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Entreeopleiding

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25250 Entree (Assistent bouwen, wonen en onderhoud)

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je met machines kan zagen, boren en schaven en hoe je met handgereedschap werkt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je werkt vier dagen per week en een dag krijg je les op school. De docenten geven je extra begeleiding. Je krijgt les in kleine klassen. Je werkt alleen of in groepjes aan opdrachten. De lessen gaan veel over houttechniek, maar je werkt ook aan algemene vakken als Nederlands, rekenen en werknemersvaardigheden. De opleiding is praktijkgericht. Wat je leert, doe je ook meteen op je werk. Na ongeveer 1 jaar heb je een mbo-diploma op entree niveau. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Een werkplek klaar maken en na afloop van je werk weer opruimen
 • Materialen verzamelen
 • Een product dat af is inpakken zodat het naar een klant kan worden gestuurd
 • Met machines zagen, boren en schaven
 • Met handgereedschap werken
 • Veilig werken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na je opleiding studeer je af als assistent bouw en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven in de houthandel, de meubelindustrie of timmerindustrie. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de volgende opleidingen op niveau 2:

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

1. Je hebt geen diploma
2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
3. Je bent 16 jaar of ouder
Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

bbl-opleiding
Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 24 uur per week. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Studenten krijgen voor schooljaar 2021-2022 50% korting op het lesgeld en betalen dus € 126,50.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: