Assistent Bouw, Hout en Wonen - bol

  • Entreeopleiding
  • BOL

Deze opleiding is er ook als: 

Wat doe je in dit beroep?

Als assistent houtbranche werk je als aankomend vakman in de bouw, meubelindustrie, timmerindustrie, houthandel of interieurbouw. Je werkt samen met een vakman die jou leert werken met machines en gereedschappen om hout te bewerken, om onderdelen van kasten, trappen, kozijnen e.d. te monteren tot een gereed product en /of het bij de klant ter plekke plaatsen of maken van houtproducten.

Is deze entree-opleiding iets voor mij?

Lekker met je handen en met hout-technische dingen bezig zijn, daar houd je van. Je werkt graag in een werkplaats of thuis bij een klant. En je hebt er plezier in om met andere mensen samen te werken. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Extra begeleiding
Tijdens de entreeopleiding krijg je veel begeleiding en hulp als jij dat nodig hebt. Niet iedereen vindt het makkelijk om te leren. De bol-entreeopleiding is zowel voor studenten die praktijkonderwijs of speciaal onderwijs hebben gevolgd of als je een afgebroken vmbo opleiding hebt.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Entreeopleiding

Duur

1 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25740 Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Wat leer je tijdens deze entree-opleiding?

Tijdens de opleiding leer je hoe je met de materialen, machines en gereedschappen in de hout- of woonbranche moet werken. En natuurlijk leer je hoe je als werknemer in een bedrijf moet functioneren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De docenten geven je extra begeleiding. Je krijgt les in kleine klassen. Je werkt alleen of in groepjes aan opdrachten. De lessen gaan veel over de hout- of woonbranche technieken, maar je werkt ook aan algemene vakken als Nederlands, rekenen en werknemersvaardigheden.Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

    • Een werkplek klaar maken en na afloop van je werk weer opruimen
    • Materialen verzamelen
    • Een product dat af is inpakken zodat het naar een klant kan worden gestuurd of je maakt en/of plaatst het product bij de klant
    • Veilig met machines en handgereedschappen werken

    Algemene vakken:

    • Nederlands
    • Rekenen
    • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemer

    Deze skills ga je leren

    Praktijkervaring

    Werkplek gebruiksklaar maken

    Opdrachten uitvoeren

    Veilig werken

    Materialenkennis

    Samenwerken

    Stage

    Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Denk aan een meubelfabriek, bouwbedrijf, trappenfabriek, schildersbedrijf, dakdekkingsbedrijf of een bedrijf dat kozijnen en deuren maakt. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

    Na je opleiding

    Na je opleiding studeer je af als assistent bouw, wonen en onderhoud. Je kan gaan werken of doorstuderen in het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de volgende opleidingen op niveau 2:

    Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

    Vooropleiding

    1. Je hebt geen diploma
    2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
    3. Je bent 16 jaar of ouder

    Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

    Kennismaken

    Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

    Kosten opleiding

    Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.

    Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

    Aanmelden anderstaligen

    Spreek je de Nederlandse taal nog niet goed? Dan kun je soms bij een bol Entree-opleiding extra Nederlandse lessen volgen. Vanaf taalniveau A1 mag je instromen. Na aanmelding wordt er gekeken naar jouw situatie en de extra ondersteuning die nodig is. Bel voor meer informatie naar mevrouw Jetske van Woerden via het telefoonnummer 06-13411681.

    Heb je vragen?

    Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: