Assistent Bouw, Hout en Wonen (bol, mbo)

 • Niveau Entreeopleiding
 • BOL

Deze opleiding is er ook als: 

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt in een werkplaats of op een bouwplaats en helpt collega’s met hun werk. Je bent bezig met hout en meubels of werkt aan huizen en gebouwen. Ook kun je bij een schildersbedrijf werken.

Is dit iets voor mij?

Het lijkt je leuk om met hout te werken. En je houdt van schilderen, stukadoren, metselen of parket leggen. Kun je ook nog eens goed opdrachten uitvoeren en samenwerken? Dan is de opleiding Assistent Bouw iets voor jou! 

Vragen tijdens de zomer

Vragen tijdens de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Entreeopleiding

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25250 Entree (Assistent bouwen, wonen en onderhoud)

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je met machines kan zagen, boren en schaven en hoe je met handgereedschap werkt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Ook is er veel begeleiding beschikbaar voor je. Zowel op school als bij je stage. Prettig voor jou is dat je zoveel mogelijk in je eigen tempo kunt doen. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Een werkplek klaar maken en na afloop van je werk weer opruimen
 • Materialen verzamelen
 • Een product dat af is inpakken zodat het naar een klant kan worden gestuurd
 • Met machines zagen, boren en schaven
 • Met handgereedschap werken
 • Veilig werken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Denk aan een meubelfabriek, bouwbedrijf, trappenfabriek, schildersbedrijf, dakdekkingsbedrijf of een bedrijf dat kozijnen en deuren maakt. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

Na één jaar studeer je af als assistent bouw en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Denk aan een meubelfabriek, bouwbedrijf, trappenfabriek, schildersbedrijf, dakdekkingsbedrijf of een bedrijf dat kozijnen en deuren maakt. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt doorstromen naar passende vervolgopleiding:

 • Service Medewerker Gebouwen
 • Timmerman
 • Tegelzetter
 • Metselaar

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 1. Je hebt geen diploma
 2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
 3. Je bent 16 jaar of ouder

Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Aanmelden anderstaligen

Spreek je de Nederlandse taal nog niet goed? Dan kun je soms bij een bol Entree-opleiding extra Nederlandse lessen volgen. Vanaf taalniveau A1 mag je instromen. Na aanmelding wordt er gekeken naar jouw situatie en de extra ondersteuning die nodig is. Bel voor meer informatie naar mevrouw Jetske van Woerden via het telefoonnummer 06-13411681.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: