Assistent Bouw, Hout en Wonen (bol, mbo)

 • Niveau Entreeopleiding
 • BOL
 • Starten februari 2022

Deze opleiding is er ook als: 

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari 2022.

Dit beroep heeft twee uitstroomrichtingen:

 • Assistent houtbranche;
  Als assistent houtbranche werk je als aankomend vakman in de bouw, meubelindustrie, timmerindustrie, houthandel of interieurbouw. Je werkt samen met een vakman die jou leert werken met machines en gereedschappen om hout te bewerken, om onderdelen van kasten, trappen, kozijnen e.d. te monteren tot een gereed product en /of het bij de klant ter plekke plaatsen of maken van houtproducten.
 • Assistent woonbranche;
  Als assistent woonbranche werk je als aankomend parketteur, woningstoffeerder of projectstoffeerder. Je legt samen met een woningstoffeerder of parketteur bij mensen thuis parket, zachte of elastische vloerbedekking. Je maakt gebruik van gereedschap en machines. Je directe leidinggevende is de woningstoffeerder of parketteur waarmee je op pad bent.

Is deze entree-opleiding iets voor mij?

Lekker met je handen en met hout-technische dingen bezig zijn, daar houd je van. Je werkt graag in een werkplaats of thuis bij een klant. En je hebt er plezier in om met andere mensen samen te werken. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Extra begeleiding
Tijdens de entreeopleiding krijg je veel begeleiding en hulp als jij dat nodig hebt. Niet iedereen vindt het makkelijk om te leren. De bol-entreeopleiding is zowel voor studenten die praktijkonderwijs of speciaal onderwijs hebben gevolgd of als je een afgebroken vmbo opleiding hebt.

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Entreeopleiding

Duur

1 jaar

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25250 Entree (Assistent bouwen, wonen en onderhoud)

Wat leer je tijdens deze entree-opleiding?

Tijdens de opleiding leer je hoe je met de materialen, machines en gereedschappen in de hout- of woonbranche moet werken. En natuurlijk leer je hoe je als werknemer in een bedrijf moet functioneren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De docenten geven je extra begeleiding. Je krijgt les in kleine klassen. Je werkt alleen of in groepjes aan opdrachten. De lessen gaan veel over de hout- of woonbranche technieken, maar je werkt ook aan algemene vakken als Nederlands, rekenen en werknemersvaardigheden.Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Een werkplek klaar maken en na afloop van je werk weer opruimen
 • Materialen verzamelen
 • Een product dat af is inpakken zodat het naar een klant kan worden gestuurd of je maakt en/of plaatst het product bij de klant
 • Veilig met machines en handgereedschappen werken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemer

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Werkplek gebruiksklaar maken

Opdrachten uitvoeren

Veilig werken

Materialenkennis

Samenwerken

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Denk aan een meubelfabriek, bouwbedrijf, trappenfabriek, schildersbedrijf, dakdekkingsbedrijf of een bedrijf dat kozijnen en deuren maakt. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

Na je opleiding studeer je af als assistent bouw, wonen en onderhoud. Als je wil studeer je verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van de volgende opleidingen op niveau 2:

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 1. Je hebt geen diploma
 2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
 3. Je bent 16 jaar of ouder

Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Aanmelden anderstaligen

Spreek je de Nederlandse taal nog niet goed? Dan kun je soms bij een bol Entree-opleiding extra Nederlandse lessen volgen. Vanaf taalniveau A1 mag je instromen. Na aanmelding wordt er gekeken naar jouw situatie en de extra ondersteuning die nodig is. Bel voor meer informatie naar mevrouw Jetske van Woerden via het telefoonnummer 06-13411681.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: