Balkman - bbl

  • Niveau 3
  • BBL

Opleiding tot Balkman

Als balkman heb je een belangrijke rol bij de aanleg van wegen. Op locatie werk je in een team samen met de machinist van de asfaltafwerkmachine, de walsmachinist en de chauffeur van de kleefauto. Je bedient samen met de machinist de asfaltwerkmachine. 

Is de opleiding Balkman iets voor mij?

De opleiding Balkman past bij je als je:

  • alvast wilt werken tijdens je opleiding
  • nauwkeurig bent
  • goed kan communiceren en verantwoordelijk bent
  • houdt van werken in de buitenlucht

Open avond 12 maart

Open avond 12 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2-3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

  • 25094 Balkman

Wat leer je tijdens de mbo-opleiding Balkman?

Je leert tijdens de opleiding hoe de asfaltafwerkmachine werkt, maar je leert ook samenwerken met jouw collega's. Als balkman werk je veel samen met jouw collega asfaltwerker. De balkman en asfaltwerker zorgen samen voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van de verkeersafzetting. Ook richten ze het werkterrein in en ruimen het weer op.

Hoe ziet de opleiding Balkman eruit?

De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: de lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.

Dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en dat je vier dagen in de praktijk leert. Op school leer praktijkvaardigheden die je nodig hebt bij het leerbedrijf. Er is ook een aantal verplichte vakken, zoals Nederlands, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden.

Deze skills ga je leren

Werkterrein inrichten

Grondwerkverrichtingen

Wegafzettingen plaatsen

Veilig werken

Overleggen en samenwerken

Asfalteerprocessen

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Aan het werk
Met het diploma op zak kun je gaan werken als Balkman.

Doorstromen
Je kunt natuurlijk ook verder leren, zodat je uiteindelijk werkvoorbereider kunt worden. Dan geef je leiding over jouw collega’s op het werkterrein.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Start op tijd met solliciteren. Erkende leerbedrijven vind je op de website van stagemarkt.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: