Betonreparateur (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je pakt betonbeschadigingen aan: je onderhoudt, repareert, spuit en injecteert beton. Dat doe je overdag, maar ook ‘s nachts. Je leest werkplannen en je bent op de hoogte van bouwtechnische zaken.

Is dit iets voor mij?

Je bent sterk, sportief en hebt zeker geen hoogtevrees. Je houdt van aanpakken en werkt nauwkeurig. Je kunt goed afspraken nakomen en werkt graag in een team. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind januari 2020

Lesgeld

€ 243, -

Crebonummer en naam

25080 Betonreparateur

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Betonreparateur leer je hoe je betonreparaties voorbereidt, beton spuit en hoe je een beschermlaag aanbrengt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Ondergrond voor betonreparatie voorbereiden
  • Constructies injecteren
  • Beton handmatig repareren
  • Beton behandelen en beschermen
  • Beton spuiten

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als betonreparateur en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Allround Betonreparateur op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 243,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: