Bouwkunde (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Binnen de opleiding doe jij allerlei taken: je maakt bouwtekeningen, berekent de prijs en overlegt met de klant. Je bent bezig met constructies en technische details, maar je houdt ook het budget in de gaten.

Is dit iets voor mij?

Je kunt goed organiseren, bent creatief en hebt gevoel voor vormgeving. Je kunt goed zelfstandig werken en gaat op zoek naar hoe een gebouw precies gebouwd is. En je werkt graag in teamverband. 

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25104 Middenkaderfunctionaris Bouw

Wat leer je?

Je leert alles over bouwconstructies. Je weet welke materialen je moet gebruiken en je kunt een kostenbegroting opstellen. Dat betekent dat je onder andere leert hoe je gebouwen ontwerpt in 2D en 3D, hoe je kosten voor de bouw uitrekent en hoe je de bouw organiseert. Tevens houd je je bezig met duurzaamheid en onderzoek je hoe je een gebouw zo duurzaam mogelijk kunt ontwerpen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Ontwerpen en tekenen van gebouwen en constructies in 2D en 3D (BIM, Revit)
 • Beschrijven en calculeren van het werk
 • De organisatie omtrent het bouwen
 • Maatvoeren van gebouwen
 • Het voorbereiden van het bouwproces
 • Communiceren met betrokkenen in het bouwproces
 • Een bouwadministratie voeren
 • Beheren van vastgoed 
Algemene vakken Keuzedelen
Nederlands Ondernemerschap
Engels Industrieel Design
Rekenen Architect-trainee
Leren, Loopbaan en Burgerschap Duurzaamheid
Werknemersvaardigheden Hbo-doorstroom

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage.Je doet bijvoorbeeld ervaring op bij een architectenbureau, aannemers- en bouwbedrijf, overheid, vastgoedbeheerder, woningbouwvereniging of tekenbureau. Tijdens je opleiding loop je verschillende stages, als je wilt zelfs in het buitenland. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

Na vier jaar studeer je af als middenkaderfunctionaris bouwkunde en kun je aan de slag bij een aannemer, bouwbedrijf, architectenbureau, woningbouwcorporatie, vastgoedbeheerder, bouwleveranciers of de overheid. Maar ook werken bij de brandweer of monumentenzorg behoren tot de mogelijkheden. Je kunt je verder specialiseren in een technische richting of in het managen.

Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor KOB (Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf), een hbo-opleiding zoals Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde, Stedenbouw of de associate degree Bouwmanagement (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Leslocaties

De extra startdatum in januari is op dit moment alleen mogelijk voor de opleiding in Nieuwegein.

Nieuwegein: Modulair ingerichte opleiding, waarbij jij als student modules en projecten zelf kunt samenstellen. Tijdens deze modules word je in realistische projecten opgeleid met de nieuwste technieken en innovaties. Keuze uit o.a. de modules: Smart Building Engineer m.b.t. de energietransitie of 3D modelleren (design & architecture), Bouwmanagement & Logistiek en Vastgoedbeheer.

Amersfoort: Als je deze opleiding volgt in Amersfoort, dan ligt het accent op integraal bouwen in de bebouwde omgeving. Je krijgt les op de Campus Amersfoort, een fijne plek (pal naast Station Amersfoort Schothorst) waarin je veel persoonlijke aandacht krijgt en veel samen met andere studenten werkt. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: