Bouwkunde (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Ben jij geïnteresseerd in gebouwen en ben je altijd benieuwd hoe ze worden gebouwd? Binnen de opleiding Bouwkunde ben je met veel verschillende dingen bezig: je ontwerpt gebouwen, maakt hier de bouwtekeningen van en berekent de prijs. Je kunt dus veel kanten op. Ook communiceer je met de opdrachtgever. Je doet kennis op van materialen, constructies en bouwmanagement.

Is dit iets voor mij?

Je kunt goed organiseren, bent creatief en hebt gevoel voor vormgeving. Je kunt goed zelfstandig werken en gaat op zoek naar hoe een gebouw precies gebouwd is. Ook ben je communicatief vaardig en kun je samenwerken in een team.

Open avond 9 maart

Open avond 9 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25870 Middenkaderfunctionaris Bouw

Wat leer je op deze niveau 4 opleiding?

Je leert alles over bouwconstructies. Je maakt bouwtekeningen, plant, berekent prijzen en overlegt met klanten. Je bent bezig met constructies en technische details. Bovendien let je op de kosten. Zo zorg je dat jouw bouwproject goed verloopt. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Ontwerpen en tekenen van gebouwen en constructies in 2D en 3D (BIM, Revit)
 • Beschrijven en calculeren van bouwprojecten
 • Organisatie rondom het bouwen
 • Maatvoeren van gebouwen
 • Verduurzamen van de gebouwde omgeving
 • Voorbereiden van het bouwproces
 • Communiceren met betrokkenen in het bouwproces
 • Voeren van een bouwadministratie 
 • Beheren van vastgoed 
Algemene vakken Keuzedelen
Nederlands Ondernemerschap
Engels Industrieel Design
Rekenen Architect-trainee
Leren, Loopbaan en Burgerschap Duurzaamheid in beroep
  Hbo-doorstroom
  Hbo wiskunde

De brede opleiding is modulair opgezet, waarbij jij als student zelf keuzes kunt maken om zo je eigen toekomst vorm te geven. Door stages en projecten met echte opdrachten uit de praktijk kun je ontdekken welke accenten het beste bij je passen.

 

Deze skills ga je leren

Gebouwen ontwerpen

Digitale bouwmodellen maken

Samenwerken

Organiseren

Begroten/calculeren

Verduurzamen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet bijvoorbeeld ervaring op bij een architectenbureau, aannemers- en bouwbedrijf, overheid, vastgoedbeheerder, woningbouwvereniging of tekenbureau. Tijdens je opleiding loop je verschillende stages, als je wilt zelfs in het buitenland. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

Na vier jaar studeer je af als middenkaderfunctionaris bouwkunde en kun je aan de slag bij een aannemer, bouwbedrijf, architectenbureau, woningbouwcorporatie, vastgoedbeheerder, bouwleverancier of de overheid. Maar ook werken bij de brandweer of monumentenzorg behoort tot de mogelijkheden. Je kunt je verder specialiseren in een technische richting of in het managen.

Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat door naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor KOB (Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf), een hbo-opleiding zoals Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde, Stedenbouw of de associate degree Bouwmanagement (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: