BouwXtra

BOL - BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Binnen de bouw doe jij allerlei taken: je maakt bouwtekeningen, berekent de prijs en overlegt met de klant. Je bent bezig met constructies en technische details, maar je houdt ook het budget in de gaten.

Is dit iets voor mij?

Je kunt goed organiseren en hebt gevoel voor vormgeving. In teamverband werken aan de bouw van gebouwen, lijkt je leuk. Spreekt dit je aan, maar wil je geen vier jaar fulltime naar school? Ga dan voor dit combi-traject.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL - BBL / 4

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25104 Middenkaderfunctionaris Bouw

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles over hoe je gebouwen ontwerpt in 2D en 3D, hoe je kosten voor de bouw uitrekent en hoe je de bouw organiseert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In deze unieke combinatie-opleiding ga je alleen de eerste twee jaar fulltime naar school en ligt de nadruk op theorie (bol). De laatste twee jaar ga je werken en kom je nog maar één dag per week naar school (bbl). Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Ontwerpen en tekenen van gebouwen en constructies in 2D en 3D (BIM, Revit)
 • Beschrijven en calculeren van het werk
 • De organisatie omtrent het bouwen
 • Maatvoeren van gebouwen
 • Het voorbereiden van het bouwproces
 • Communiceren met betrokkenen in het bouwproces
 • Een bouwadministratie voeren
 • Beheren van vastgoed

 

Daarnaast krijg je ook algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Bouwmensen Amersfoort.

Wil je meer weten over deze opleiding? Neem dan contact op met Marc Verkade (m.verkade@rocmn.nl).

Stage én werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe in de praktijk.

Stage
Tijdens de eerste twee jaar van je opleiding loop je verschillende stages. Je doet bijvoorbeeld ervaring op bij een architectenbureau, aannemers- en bouwbedrijf, overheid, vastgoedbeheerder, woningbouwvereniging of tekenbureau. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Werkend leren
Vanaf leerjaar drie stap je over naar bbl. Je krijgt dan een arbeidscontract bij Bouwmensen Amersfoort. Zij helpen je met het vinden van een werkplek die bij jou past. Tijdens de bbl-periode ben je minimaal vier dagen per week aan het werk.

Na je opleiding

Na vier jaar studeer je af als middenkaderfunctionaris bouwkunde en kun je aan de slag bij een aannemer, bouwbedrijf, architectenbureau, woningbouwcorporatie, vastgoedbeheerder, bouwleveranciers of de overheid.

Maar ook werken bij de brandweer of monumentenzorg behoren tot de mogelijkheden. Je kunt je verder specialiseren in een technische richting of in het managen.

Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor KOB (Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf), hbo-Bouwkunde, hbo-Bouwtechnische Bedrijfskunde of hbo-Stedenbouw. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2020 - 2021: € 1.202,-. Voor een bbl-opleiding op niveau 4 is dat €606,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding en leerjaar aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt voor het komend schooljaar.

Campus Amersfoort

De campus van ROC Midden Nederland is een moderne locatie, met uitgebreide faciliteiten. Het station Schothorst is naast de deur. Op de campus zitten de verschillende mbo-colleges bij elkaar. Studeren en werken kan er volop. De campus is continu in ontwikkeling. Belangrijk is dat de campus aansluit bij de wensen van de student. De locatie op de Disketteweg 10 is verbouwd onder leiding van architect Jeroen Schoots, ex-student Bouw & Interieur College.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: