BouwXtra

  • Niveau 4
  • BOL - BBL

Wat doe je in dit beroep?

Binnen de bouw doe jij allerlei taken: je maakt bouwtekeningen, berekent de prijs en overlegt met de klant. Je bent bezig met constructies en technische details, maar je houdt ook het budget in de gaten.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je kunt goed organiseren en hebt gevoel voor vormgeving. Het lijkt je leuk om in  teamverband te gaan werken aan de bouw van gebouwen. Spreekt dit je aan, maar wil je geen vier jaar fulltime naar school? Ga dan voor deze combinatieopleiding. Lees snel verder wat dit inhoudt.

Let op: deze opleiding gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL - BBL / Niveau 4

Duur

4 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25870 Middenkaderfunctionaris Bouw - gecombineerde leerweg

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens jouw opleiding leer je alles over hoe je gebouwen ontwerpt in 2D en 3D, hoe je kosten voor de bouw uitrekent en hoe je de bouw organiseert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In deze unieke combinatie-opleiding ga je alleen de eerste twee jaar fulltime naar school en ligt de nadruk op theorie (bol). De laatste twee jaar ga je werken en kom je nog maar één dag per week naar school (bbl). Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep.

Lessen
Tijdens de opleiding krijg je de volgende vakgerichte lessen zoals het ontwerpen en tekenen van gebouwen en constructies in 2D en 3D (BIM, Revit), het beschrijven en calculeren van het werk, het communiceren met betrokkenen in het bouwproces. Daarnaast krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap. 

Deze skills ga je leren

Werken in BIM & Revit

Maatvoering gebouwen

Bouwadministratie voeren

Vastgoed beheren

Samenwerken & overleggen

Beschrijven & calculeren van werk

Stage én werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe in de praktijk.

Stage
Tijdens de eerste twee jaar van je opleiding loop je verschillende stages. Je doet bijvoorbeeld ervaring op bij een architectenbureau, aannemers- en bouwbedrijf, overheid, vastgoedbeheerder, woningbouwvereniging of tekenbureau. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Werkend leren
Vanaf leerjaar drie stap je over naar bbl. Je krijgt dan een arbeidscontract bij Bouwmensen Amersfoort. Zij helpen je met het vinden van een werkplek die bij jou past. Tijdens de bbl-periode ben je minimaal vier dagen per week aan het werk.

Na je opleiding

Na vier jaar studeer je af als middenkaderfunctionaris bouwkunde en kun je aan de slag bij een aannemer, bouwbedrijf, architectenbureau, woningbouwcorporatie, vastgoedbeheerder, bouwleveranciers of de overheid.

Maar ook werken bij de brandweer of monumentenzorg behoren tot de mogelijkheden. Je kunt je verder specialiseren in een technische richting of in het managen.

Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor KOB (Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf) of een hbo-opleiding zoals Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde, Stedenbouw of de Associate Degree Bouwmanagement (Hogeschool Utrecht).
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld € 1.239,-. Voor een bbl-opleiding op niveau 4 is dat €624,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Begin juli staat per opleiding en leerjaar aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt voor het komend schooljaar.

Campus Amersfoort

De campus van ROC Midden Nederland is een moderne locatie, met uitgebreide faciliteiten. Het station Schothorst is naast de deur. Op de campus zitten de verschillende mbo-colleges bij elkaar. Studeren en werken kan er volop. De campus is continu in ontwikkeling. Belangrijk is dat de campus aansluit bij de wensen van de student. De locatie op de Disketteweg 10 is verbouwd onder leiding van architect Jeroen Schoots, ex-student Bouw & Interieur College.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: