Civiele techniek (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Je bouwt wegen, spoorwegen, vliegvelden, vaarwegen, bruggen, tunnels, viaducten, buizen en kabels. Alles om het vervoer van mensen, spullen en energie mogelijk te maken. Je werkt dus aan de infrastructuur van Nederland.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag buiten en houdt van drukte. Je bent niet van de details maar juist van het grote werk. Je bent een teamplayer, maar neemt ook graag zelf beslissingen. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding iets voor jou!

Vragen tijdens de zomer

Vragen tijdens de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25105 Middenkaderfunctionaris Infra

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Civiele Techniek leer je hoe je allerlei infratechnische projecten ontwerpt en tekent op de computer. Maar ook hoe je het werk moet uitvoeren en managen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Allerlei infratechnische projecten ontwerpen en tekenen (met de computer)
 • Beschrijven en berekenen hoe het werk gedaan moet worden, wat het kost en wanneer het klaar moet zijn (planning)
 • Hoe je werk moet uitvoeren en hoe je dat moet managen

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Het vak van infratechniek bestaat uit drie onderdelen: ontwerp en beheer, uitvoering en maatvoering. Je mag in alle drie de onderdelen stage lopen zodat je een echte allrounder wordt. Je komt dan bijvoorbeeld terecht bij een gemeente (ontwerp en beheer), een aannemer (uitvoering) en een landmeetbedrijf (maatvoering).

Je bent drie dagen per week lekker in de praktijk bezig, voor een belangrijk deel tijdens stages. De overige twee dagen ben je op school.

Na je opleiding

Na vier jaar studeer je af als middenkaderfunctionaris infratechniek en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Spreekt ontwerpen je aan, dan ligt een ingenieursbureau voor de hand.

Vind je de uitvoering leuker, dan zal je eerder bij een aannemersbedrijf uitkomen. En ga je voor beheer, dan pas je waarschijnlijk het beste bij Rijkswaterstaat of een gemeente. De kans op een baan is zeer groot.

Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van volgende hbo-opleidingen:

 • Civiele Techniek
 • Geodesie/Geo-informatica en afgeleide opleidingen als Verkeerskunde, Planologie en Bedrijfskunde

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Praktijkexamens

Modulair ingerichte opleiding, waarbij jij als student modules en projecten zelf kunt samenstellen. Tijdens deze modules word je in realistische projecten opgeleid met de nieuwste technieken en innovaties. Kies uit o.a.: de module Smart Building Engineer m.b.t. de energietransitie of 3D modelleren (landschap), Civiel management & Logistiek en maatvoering.

In het laatste jaar doe je examen in de vorm van praktijkopdrachten. Dit doe je bij een aannemer. Je mag dan bijvoorbeeld een ontwerptekening maken van een riolering en de aanleg hiervan begeleiden. Andere voorbeelden: testen of een brug sterk genoeg is gemaakt en beslissen of een hoeveelheid zand onder het spoor goed is verdicht (samengepakt). Tijdens de opleiding maak je verder diverse excursies en studiereizen.

Je kunt in een aantal gevallen de opleiding sneller afronden. Of dit voor jou haalbaar is bespreek je in het intake gesprek.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: