Infra (Grond, Weg- en Waterbouw) - bol

  • Niveau 4
  • BOL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in de Civiele Techniek?

In de Infra techniek (ook wel Civele Techniek) werk je aan wegen, spoorwegen, vliegvelden, vaarwegen, bruggen, tunnels, viaducten, buizen en kabels. Alles om het vervoer van mensen, spullen en energie mogelijk te maken. Je werkt dus aan de infrastructuur van Nederland.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je werkt graag buiten en houdt van drukte. Je bent niet van de details maar juist van het grote werk. Je bent een teamplayer, maar neemt ook graag zelf beslissingen. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding iets voor jou!

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

  • 25871 Middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw

Een #KijkjeBij Nick

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding Infra (Grond, Weg- en Waterbouw) leer je hoe je allerlei infratechnische projecten ontwerpt en tekent op de computer. Maar ook hoe je het werk moet uitvoeren en managen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een modulair ingerichte opleiding, waarbij jij als student modules en projecten zelf kunt samenstellen. Tijdens deze modules word je in realistische projecten opgeleid met de nieuwste technieken en innovaties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de module Smart Building Engineer m.b.t. de energietransitie of 3D modelleren (landschap), Civiel management & Logistiek en maatvoering.

Vakgerichte vakken
Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens de opleiding krijg je vakgerichte lessen, waarbij je bijvoorbeeld leert hoe je infratechnische projecten moet ontwerpen en tekenen (met de computer). Ook leer je beschrijven en berekenen hoe het werk gedaan moet worden, wat het kost en wanneer het klaar moet zijn. Je leert daarnaast hoe je werk moet uitvoeren en hoe je dat moet managen.

Algemene vakken
Algemene vakken die je volgt zijn Nederlands, Engels, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden.

Deze skills ga je leren

Infratechnische projecten ontwerpen

Infratechnische projecten op de computer tekenen

Budgettering project

Projectmanagement

Projectinformatie integreren

Samenwerken

Stage

Ervaring opdoen
Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende bedrijven. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Infratechniek
Het vak van infratechniek bestaat uit drie onderdelen: ontwerp en beheer, uitvoering en maatvoering. Je mag in alle drie de onderdelen stage lopen zodat je een echte allrounder wordt. Je komt dan bijvoorbeeld terecht bij een gemeente (ontwerp en beheer), een aannemer (uitvoering) en een landmeetbedrijf (maatvoering).

Je bent drie dagen per week in de praktijk bezig, voor een belangrijk deel tijdens stages. De overige twee dagen ben je op school.

Na je opleiding

Na vier jaar studeer je af als middenkaderfunctionaris infratechniek en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Spreekt ontwerpen je aan, dan ligt een ingenieursbureau voor de hand.

Vind je de uitvoering leuker, dan zal je eerder bij een aannemersbedrijf uitkomen. En ga je voor beheer, dan pas je waarschijnlijk het beste bij Rijkswaterstaat of een gemeente. De kans op een baan is zeer groot.

Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar één van volgende hbo-opleidingen:

  • Civiele Techniek
  • Geodesie/Geo-informatica en afgeleide opleidingen als Verkeerskunde, Planologie en Bedrijfskunde

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Praktijkexamens

In het laatste jaar doe je examen in de vorm van praktijkopdrachten. Dit doe je bij een aannemer. Je mag dan bijvoorbeeld een ontwerptekening maken van een riolering en de aanleg hiervan begeleiden. Andere voorbeelden: testen of een brug sterk genoeg is gemaakt en beslissen of een hoeveelheid zand onder het spoor goed is verdicht (samengepakt). Tijdens de opleiding maak je verder diverse excursies en studiereizen.

Je kunt in een aantal gevallen de opleiding sneller afronden. Of dit voor jou haalbaar is bespreek je in het intake gesprek.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: