Interieurvakman Parketvloeren - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Opleiding tot interieurvakman parketvloeren

Om een goede parketteur te worden leer je alles over parketvloeren leggen en afwerken. Ook het oliën, lakken of in de was zetten komt tijdens de opleiding aan bod. Het Bouw & Interieur College biedt deze opleiding als enige in Nederland aan.

Is de opleiding Interieurvakman Parketvloeren iets voor jou?

De opleiding Interieurvakman Parketvloeren past bij je als je:

  • Handig en precies bent.
  • Van aanpakken weet.
  • Graag alleen werkt of in een klein team.
  • Graag met hout werkt.

Open avond 12 maart

Open avond 12 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25660 Interieurvakman parketvloeren

Het werk van een interieurvakman parketvloeren

Als interieurvakman parketvloeren repareer of renoveer je bestaande parketvloeren. Je start bij de bewerking van de werkvloer en gaat door tot de laatste afwerking. Of je schuurt de vloer af en herstelt deze weer met een prachtig eindresultaat.

Inhoud van de opleiding Interieurvakman Parketvloeren

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 1 dag in de week naar school komt en 4 dagen per week in de praktijk leert. De lessen op school kunnen ook avondlessen zijn.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Ook krijg je per schooljaar 3 volle weken praktijktraining op school.

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. 

Deze skills ga je leren

Ondervloeren leggen

Parketvloeren leggen en afwerken

Randafwerking plaatsen

Parketvloeren bewerken

Geprefabriceerde vloeren leggen

Werkopdracht voorbereiden

Werkopdracht voorbereiden

Materialenkennis

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Na 2 jaar studeer je af als parketteur en kun je aan de slag bij een parketspeciaalzaak, een legbedrijf of een parketteursbedrijf.

Doorstromen
Je kunt ook verder leren binnen het mbo. Je kunt dan bijvoorbeeld doorstromen naar de niveau-3-opleiding Allround Interieurvakman Parket.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: