Interieurvakman Parketvloeren - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Je legt luxe parketvloeren of repareert of renoveert bestaande parketvloeren. Je start bij de bewerking van de werkvloer en gaat door tot de laatste afwerking. Of je schuurt de vloer af en herstelt deze weer met een prachtig eindresultaat.

Is dit iets voor mij?

Je bent handig en precies. Ook weet je van aanpakken en werk je graag alleen of in een klein team. Je wilt graag met hout werken en een bijzonder vak leren. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding Interieurvakman Parketvloeren iets voor jou!

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25660 Interieurvakman parketvloeren

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Om een goede parketteur te worden leer je alles over parketvloeren leggen en afwerken. Ook het oliën, lakken of in de was zetten komt tijdens de opleiding aan bod. Het Bouw & Interieur College biedt deze opleiding als enige in Nederland aan.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Ook krijg je per schooljaar drie volle weken praktijktraining op school. Tijdens de opleiding krijg je vakgerichte lessen en algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Deze skills ga je leren

Ondervloeren leggen

Parketvloeren leggen en afwerken

Randafwerking plaatsen

Parketvloeren bewerken

Geprefabriceerde vloeren leggen

Werkopdracht voorbereiden

Werkopdracht voorbereiden

Materialenkennis

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als parketteur en kun je aan de slag bij  een parketspeciaalzaak, een legbedrijf of een parketteursbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de niveau 3 opleiding Allround Interieurvakman Parket. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: