Machinist GWW - bbl

  • Niveau 3
  • BBL

Wat doe je als machinist GWW?

Als machinist GWW bedien je de machines die gebruikt worden in de wegenbouw. Dit zijn bijvoorbeeld de shovel, graafmachine of de asfaltwals.

Is dit iets voor mij?

Ben je stressbestendig en werk je zorgvuldig? Houd je daarnaast van buiten werken en ben je flexibel? Dan ben jij de perfecte machinist GWW. Je bent elke dag op een andere locatie aan het werk. Soms overdag, maar vaak ’s nachts. Samen met jouw collega’s zorg je ervoor dat alle wegen goed worden aangelegd.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2-3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

  • 25101 Machinist wegenbouw
  • 25099 Machinist grondverzet

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Bij de opleiding Machinist GWW kies je voor de richting Grondverzet of Wegenbouw. Bij de richting Wegenbouw leer je alles over de asfalteermachine, de wals en andere machines die bij het aanleggen van wegen worden gebruikt. Kies je voor Grondverzet dan maak je nog een keuze tussen wiellaadschop (shovel) of hydraulische graafmachine (mobiele kraan).

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: de lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.

Dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en dat je vier dagen in de praktijk leert. Op school krijg je verplichte vakken, zoals Nederlands, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden. Je leert natuurlijk ook praktijkvaardigheden die je nodig hebt bij het leerbedrijf.

Deze skills ga je leren

Inrichten werkterrein

Machines gebruiksklaar maken

Machines laden en lossen

Veilig werken

Onderhouden en repareren van machines

Werkzaamheden uitvoeren met de machine

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Met het diploma op zak kun je gaan werken als machinist GWW. Je kunt natuurlijk ook verder leren, zodat je uiteindelijk werkvoorbereider kunt worden. Dan geef je leiding over jouw collega’s op het werkterrein.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: