Metselaar - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Wat is een baksteen zonder metselaar? Jij metselt alles binnen en buiten: van fundering tot daknok. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk. Veelzijdig werk dus! Als metselaar ben je onmisbaar in de bouw.

Is dit iets voor mij?

Je bent handig en hebt ruimtelijk inzicht. Je houdt van lekker buiten werken in een team. Het is hierbij belangrijk dat je duidelijk en goed kunt communiceren. Je hebt ook zin om alvast te gaan werken tijdens je opleiding. Spreekt dit je aan, dan is deze bbl-opleiding echt iets voor jou!

 

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25103 Metselaar

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je hoe je bouwtekeningen leest, hoe je moet metselen en hoe je moet voegen. Ook krijg je les over verschillende steensoorten, lijmen en species. Met deze vakkennis leer je mooie rechte en gebogen muren te maken op verschillende manieren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen in de week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Een deel van je opleiding wordt verzorgd door Bouwmensen Utrecht. Je gaat hiervoor ook naar de leslocatie Utrechthaven 13, in Nieuwegein. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Vakkennis
  • Materiaalkennis

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Samenwerken

Voegwerk aanbrengen

Stelwerkzaamheden verrichten

Werkplek inrichten

Materialenkennis

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als metselaar en kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Er is veel werk in de nieuwbouw. Maar er zijn ook bedrijven die juist gespecialiseerd zijn in restauratie, waar je ook oude technieken voor moet gebruiken. Of je studeert verder binnen het mbo. Met je diploma Metselaar (niveau 2) kun je doorstromen naar de opleiding Allround Metselaar op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: