Meubelmaker/(Scheeps) interieurbouwer (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je bouwt grote objecten van hout en ander materiaal. Je doet dat voor bedrijven, winkels, woninginrichters, schepen of luxe jachten. Je werkt bijvoorbeeld bij een bedrijf in interieurbouw, standbouw of jachtbouw.

Is dit iets voor mij?

Je hebt technisch inzicht en je werkt graag met hout. Je hebt oog voor detail en gevoel voor vormgeving. Daarnaast zie je graag snel resultaat van je werk. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding Meubelmaker/(Scheeps)interieurbouwer iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25018 Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Wat leer je?

Als toekomstig meubelmaker leren we je hoe je werkzaamheden voorbereidt, machinale bewerkingen aan plaatmateriaal en hout uitvoert en met elektrisch en pneumatisch gereedschap werkt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Werkzaamheden voorbereiden
 • Machinale bewerkingen aan plaatmateriaal en hout uitvoeren
 • Met elektrisch en pneumatisch gereedschap werken
 • Bewerkte onderdelen tot een constructie monteren
 • De constructie afwerken met verf, beits, lak of was
 • De constructie transporteren naar de plaats van bestemming

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als meubelmaker en (scheeps)interieurbouwer kun je aan de slag bij een bedrijf in interieurbouw, standbouw of jachtbouw. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de een passende vervolgopleiding. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: