Montagemedewerker Houttechniek - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Opleiding tot montagemedewerker houttechniek

Tijdens de opleiding Montagemedewerker Houttechniek leer je hoe je werkzaamheden voorbereidt, machinale bewerkingen als zagen en schaven uitvoert en natte beglazing (met kit) en droge beglazing (met rubber) uitvoert.

Is Montagemedewerker Houttechniek iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

  • Graag zelfstandig werkt.
  • Handig bent.
  • Wilt leren werken met hout, machines en gereedschap.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

  • 25583 Montagemedewerker houttechniek

Het werk van een montagemedewerker houttechniek

Als montagemedewerker houttechniek maak je ramen, deuren, kozijnen, houtskeletbouw-onderdelen, spanten of dakkapellen. Dit doe je aan de hand van werktekeningen. Je bewerkt zelf onderdelen machinaal of deze worden aangeleverd door machinaal houtbewerkers.

Inhoud van de opleiding Montagemedewerker Houttechniek

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één keer in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. De lessen op school kunnen ook avondlessen zijn. Deze opleiding heeft twee uitstroommogelijkheden: Montagemedewerker gevelelementen en Houtskeletbouwer.

Tijdens de opleiding krijg je vakgerichte lessen, je leert natuurlijk alles wat je nodig hebt voor je toekomstige beroep, en algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden.

Deze skills ga je leren

Werkzaamheden voorbereiden

Machinale bewerkingen uitvoeren

Nat beglazen (met kit)

Droog beglazen (met rubber)

Monteren en afmonteren

Wand-, vloer- en dakelementen maken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Het leerbedrijf moet aan bepaalde eisen voldoen zodat het wordt erkend door Het Expertisecentrum Meubel. Alle erkende leerbedrijven staan in het bedrijvenregister van dit kenniscentrum.

Wat kun je na de opleiding?

Aan het werk
Na twee jaar studeer je af als montagemedewerker en kun je aan de slag in de timmer- en meubelindustrie. 

Doorstromen
Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar een van de vervolgopleidingen in de houtsector. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: