Montagemedewerker Houttechniek (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je maakt ramen, deuren, kozijnen, houtskeletbouw-onderdelen, spanten of dakkapellen. Dit doe je aan de hand van werktekeningen. Je bewerkt zelf onderdelen machinaal of deze worden aangeleverd door machinaal houtbewerkers.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag zelfstandig en bent handig en precies. Je vindt het ook leuk om met hout, machines en gereedschap te werken. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding Montagemedewerker houttechniek iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25583 Montagemedewerker houttechniek

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je werkzaamheden voorbereidt, machinale bewerkingen als zagen en schaven uitvoert en natte beglazing (met kit) en droge beglazing (met rubber) uitvoert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Deze opleiding heeft twee uitstroommogelijkheden: Montagemedewerker gevelelementen
en Houtskeletbouwer.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Werkzaamheden voorbereiden
 • Machinale bewerkingen uitvoeren als zagen en schaven
 • Nat beglazen (met kit)
 • Droog beglazen (met rubber)
 • Monteren en afmonteren
 • Werken met elektrisch en pneumatisch gereedschap
 • Wand-, vloer- en dakelementen maken
 • Producten verzendklaar maken


Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Het leerbedrijf moet aan bepaalde eisen voldoen zodat het wordt erkend door Het Expertisecentrum Meubel. Alle erkende leerbedrijven staan in het bedrijvenregister van dit kenniscentrum.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als montagemedewerker en kun je aan de slag in de timmer- en meubelindustrie. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar een van de vervolgopleidingen in de houtsector. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: