Wat doe je in dit beroep?
Het werk dat je doet als meubelmaker is afwisselend en bestaat uit drie onderdelen: het ontwerpen van meubels, het maken ervan en ondernemerschap (verkopen). Hierdoor is elke dag anders, ook dankzij de diverse klanten en opdrachten die je hebt.
Is dit iets voor mij?
Je beschikt over een flinke dosis creativiteit en je bent ondernemend ingesteld. Ook heb je gevoel voor verfijning en detail. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding Ondernemend Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer iets voor jou!
In het kort
Leerweg / Niveau
BOL / Niveau 4Duur
4 jaarStart
Locatie
Lesgeld
€ 1.357,-Crebonummer en naam
- 25019 Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer
Student Younes vertelt over de opleiding

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?
Om een goede meubelmaker te worden leer je alles over het bewerken van plaatmateriaal en hout. Ook leren we je ontwerpen met CAD-/CAM programma's, producten schetsen en vormgeven en werken met elektrisch en pneumatisch gereedschap. Aan het eind van de opleiding weet je ook alles over kleurgebruik en verschillende stijlen, zoals klassiek en modern.
Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?
Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage.
Het ontwerpen van meubels, het maken ervan en ondernemerschap staan tijdens de opleiding centraal. Het creatieve proces loopt hier als een rode draad doorheen. Je bent op school vaak te vinden in de werkplaats of werkt met de computer aan calculaties en ontwerptekeningen. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:
- Ontwerpen met CAD-/CAM-programma’s
- Producten schetsen en vormgeven
- Machinale bewerkingen aan plaatmateriaal en hout uitvoeren
- Werken met elektrisch en pneumatisch gereedschap
- Kleuren stijlen
- Bewerkte onderdelen tot een constructie monteren
- De constructie met verf, beits, lak of was afwerken
- Ondernemen
- Klant- en servicegericht werken
- Materialen
- Calculeren en begroten
Algemene vakken:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden
Deze skills ga je leren
Machinaal houtbewerken
Meubelafdeling leiden
Interieurs plaatsen
Maatwerk leveren
Conceptueel denken
Productie plannen
Stage
Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf waar ze meubels ontwerpen en maken. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Tijdens de stage leer je het verkoopvak en kun je ervaring opdoen in het contact met klanten. Een begeleider van school helpt je bij de voorbereiding op je stages. Uiteraard zorgt hij ook voor begeleiding tijdens je stages.
Na je opleiding
Na vier jaar studeer je af als Ondernemend en Ontwerpend Meubelmaker en kun je aan de slag als zelfstandig ondernemer of ontwerpend meubelmaker. Andere beroepen die passen bij de opleiding zijn meubel- of interieurontwerper, werkvoorbereider, designmedewerker of inkoper/verkoper bij een interieurbedrijf.
Je kunt ook verder studeren en naar het hbo. Dan zou je kunnen doorstromen naar een opleiding als Binnenhuisarchitect, Industrieel ontwerp, Management of Associate degree Meubel- en Interieurbouw. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Kennismaken
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.
Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn.
Aanmelden
Wil je in september nog starten? Meld je dan snel aan. Je hebt daarvoor je DigiD nodig.