Opperman Bestratingen (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt aan wegen, stoepen, drempels en pleinen. Onder begeleiding van een straatmaker ga je aan de slag op nieuwbouwterreinen en neem je ook bestaande straten onderhanden. Jij zorgt dat de straat er weer mooi bij ligt.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag buiten en dan het liefst steeds ergens anders. Je bent sterk en niet bang voor zwaar werk. Het lijkt je leuk om in een klein team te werken. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding Opperman Bestratingen wat voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25095 Opperman bestratingen

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Opperman Bestrating leer je hoe je verkeersafzettingen plaatst en onderhoudt, eenvoudige bestratingen legt en grondwerk verricht.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: De lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Tijdens de opleiding leer je:

 • Verkeersafzettingen plaatsen en onderhouden
 • Werkterrein inrichten
 • Eenvoudige bestratingen leggen
 • Plaatsen van wegmeubilair (verkeersborden, stoeppaaltjes en dergelijke)
 • Werken in de grond-, weg- en waterbouw uitvoeren (bijvoorbeeld het aansluiten van kolken/putten op het riool)
 • Grondwerk verrichten (graven, ophogen en dergelijke)
 • Alles over veilig werken
   

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als opperman bestratingen en kun je aan de slag bij een bestratingsbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je doorstromen naar de niveau 3 opleiding Straatmaker. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: