Parketteur (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je legt luxe parketvloeren of repareert of renoveert bestaande parketvloeren. Je start bij de bewerking van de werkvloer en gaat door tot de laatste afwerking. Of je schuurt de vloer af en herstelt deze weer met een prachtig eindresultaat.

Is dit iets voor mij?

Je bent handig en precies. Ook weet je van aanpakken en werk je graag alleen of in een klein team. Je wilt graag met hout werken en een bijzonder vak leren. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding Parketteur iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25026 Parketvloeren leggen (Parketteur)

Wat leer je?

Om een goede parketteur te worden leer je alles over parketvloeren leggen en afwerken. Ook het oliën, lakken of in de was zetten komt tijdens de opleiding aan bod. Het Bouw & Interieur College biedt deze opleiding als enige in Nederland aan.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Ook krijg je per schooljaar drie volle weken praktijktraining op school. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Ondervloeren leggen
  • Parketvloeren leggen en afwerken
  • Randafwerking plaatsen (sierafwerking en plinten)
  • Parketvloeren oliën, lakken of in de was zetten
  • Geprefabriceerde vloeren leggen

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als parketteur en kun je aan de slag bij  een parketspeciaalzaak, een legbedrijf of een parketteursbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de niveau 3 opleiding Allround Parketteur. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: