Schilder (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je combineert handigheid met creativiteit en precies werken. Je schuurt, schildert, behangt, zet glas, maakt schoon en je onderhoudt het gereedschap. Je hebt een schat aan kennis over materiaal en ondergronden.

Is dit iets voor mij?

Je steekt graag je handen uit de mouwen en hebt geen hoogtevrees. Ook ben je geduldig en heel  nauwkeurig. Je ziet graag snel resultaat van je werk. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding Schilder iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25589 Schilder

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je schilderwerk en ondergronden voorbereidt, verf aanbrengt en glaszet.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en 4 dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Een deel van je opleiding wordt verzorgd door Omniteq. Je gaat hiervoor ook naar de leslocatie Utrechthaven 13, in Nieuwegein. Via onze samenwerkingspartners Omniteq werk en leer je in de praktijk. Hierdoor ben je tijdens én na je opleiding verzekerd van een baan.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als schilder en kun je aan de slag bij schildersbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan de bbl-opleiding Gezel Schilder op niveau 3 gaan doen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: