Schilder (bbl, mbo)

  • Niveau 2
  • BBL
  • Start ook in feb 2022

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Je combineert handigheid met creativiteit en precies werken. Je schuurt, schildert, behangt, zet glas, maakt schoon en je onderhoudt het gereedschap. Je hebt een schat aan kennis over materiaal en ondergronden.

Is dit iets voor mij?

Heb je zin om al aan het werk te gaan tijdens je opleiding? Dat kan, want dit is een bbl-opleiding waarbij je leren en werken combineert. Als schilder werk je met je handen, heb je ruimtelijk inzicht en heb je geen hoogtevrees. Ook ben je geduldig en heel nauwkeurig. Je ziet graag snel resultaat van je werk. Spreekt dit je aan? Dan is de opleiding Schilder iets voor jou!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

  • Februari 2022
  • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25589 Schilder

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de bbl-opleiding doe je veel praktijkervaring op. Je leert hoe je schilderwerk en ondergronden voorbereidt, verf aanbrengt en glaszet.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

Je gaat één dag in de week naar school. Vier dagen per week leer je in de praktijk. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Een deel van je opleiding wordt verzorgd door Omniteq. Je gaat hiervoor ook naar de leslocatie Utrechthaven 13, in Nieuwegein. Via onze samenwerkingspartners Omniteq werk en leer je in de praktijk. Hierdoor ben je tijdens én na je opleiding verzekerd van een baan.

Deze skills ga je leren

Werkervaring

Zelfstandig werken

Schilderwerk voorbereiden

Schilderwerk uitvoeren

Onderhoud materialen

Glaszetten

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als schilder en kun je aan de slag bij schildersbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan de bbl-opleiding Gezel Schilder op niveau 3 gaan doen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: