Stukadoor - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Wat doe je als Stukadoor?

Jij houdt je bezig met de afwerking van plafonds, binnenmuren en buitenmuren. Je werkt met materialen als gips (pleister) en cementspecie. Wanneer jij aan het werk bent geweest, ziet het er meteen een stuk netter uit.

Is deze niveau 2 opleiding iets voor mij?

Je hebt zin in een baan met veel afwisseling. Je komt op verschillende locaties en vindt het leuk om zowel binnen als buiten te werken. Heb je oog voor detail en kun je snel werken? Dan is de opleiding Stukadoor iets voor jou!

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

  • 25038 Stukadoor

Wat leer je tijdens de stukadoor opleiding?

Tijdens de opleiding Stukadoor leer je hoe je stukadoorswerk en ondergronden voorbereidt, raap- en afwerklagen aanbrengt, opruimwerkzaamheden uitvoert en werk oplevert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

We leren je onder andere ondergronden voorbereiden en afwerklagen aanbrengen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Een deel van je opleiding wordt verzorgd door Bouwmensen Utrecht. Je gaat hiervoor ook naar de leslocatie Utrechthaven 13, in Nieuwegein. Via onze samenwerkingspartners Bouwmensen Utrecht werk en leer je in de praktijk. Hierdoor ben je tijdens én na je opleiding verzekerd van een baan. Tijdens de opleiding krijg je vakgerichte lessen en algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden.

Deze skills ga je leren

Stukadoorswerk voorbereiden

Ondergronden voorbereiden

Praktijkervaring

Opruimwerkzaamheden uitvoeren

Stukadoorswerk opleveren

Zelfstandig werken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Met je diploma op zak kun je aan de slag bij een aannemer of bij een klein of (middel)groot bouwbedrijf. Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Gezel Stukadoor op niveau 3.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: