Stukadoor (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Jij houdt je bezig met de afwerking van plafonds, binnenmuren en buitenmuren. Je werkt met materialen als gips (pleister) en cementspecie. Wanneer jij aan het werk bent geweest, ziet het er meteen een stuk netter uit.

Is dit iets voor mij?

Je hebt zin in een baan met veel afwisseling. Je komt op verschillende locaties en vindt het leuk om zowel binnen als buiten te werken. Heb je oog voor detail en kun je snel werken? Dan is de opleiding Stukadoor iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25038 Stukadoor

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Stukadoor leer je hoe je stukadoorswerk en ondergronden voorbereidt, raap- en afwerklagen aanbrengt, opruimwerkzaamheden uitvoert en werk oplevert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

We leren je onder andere ondergronden voorbereiden en afwerklagen aanbrengen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Een deel van je opleiding wordt verzorgd door Bouwmensen Utrecht. Je gaat hiervoor ook naar de leslocatie Utrechthaven 13, in Nieuwegein. Via onze samenwerkingspartners Bouwmensen Utrecht werk en leer je in de praktijk. Hierdoor ben je tijdens én na je opleiding verzekerd van een baan. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Stukadoorswerk voorbereiden
  • Ondergronden voorbereiden
  • Raap- en afwerklagen aanbrengen
  • Opruimwerkzaamheden uitvoeren
  • Stukadoorswerk opleveren


Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Met je diploma op zak kun je aan de slag bij een aannemer of bij een klein of (middel)groot bouwbedrijf. Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Gezel Stukadoor op niveau 3.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: