Technisch Leidinggevende Bouw - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Opleiding tot technisch leidinggevende bouw

Tijdens de opleiding Technisch Leidinggevende Bouw leer je onder andere hoe je leiding geeft aan technische en bouwkundige werkzaamheden. Je leert materialen te inventariseren en te bestellen, net als hoe je voor veiligheid zorgt. Ook leer je te adviseren, calculeren en offertes maken.

Is Technisch leidinggevende Bouw iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Al ervaring in de bouw hebt.
 • Iemand bent die dingen graag zelf regelt.
 • Graag wilt leren leidinggeven.
 • Technisch inzicht hebt.
 • Graag zelfstandig werkt.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

1 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25161 Technisch leidinggevende

Het werk van een technisch leidinggevende bouw

Als technisch leidinggevende geef je leiding aan een team. De taken die daarbij horen voer je meestal uit naast je andere werkzaamheden. Je stuurt collega’s aan, oefent invloed uit op andere partijen en regelt zaken. Je houdt overzicht bij projecten. Het is jouw opdracht om een veilige, optimale werkomgeving te creëren.

Inhoud van de opleiding Technisch Leidinggevende Bouw

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je 2 dagdelen in de week naar school komt en 4 dagen per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Denk bijvoorbeeld aan:

 • leidinggeven
 • inventariseren
 • veiligheid
 • adviseren
 • calculeren
 • productieproces

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. 

Deze skills ga je leren

Werkervaring

Zelfstandig werken

Managen

Leidinggeven

Werkvoorbereiding

Adviseren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Technisch Leidinggevende?

Na een jaar studeer je af als technisch leidinggevende en kun je aan de slag bij verschillende technische bedrijven. Of je studeert verder op het hbo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting bouw of techniek op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: