Tegelzetter - bbl

  • Niveau 2
  • BBL

Opleiding tot tegelzetter

Tijdens de opleiding Tegelzetter leer je alles over het aanbrengen van tegels op wanden en vloeren, maar ook over specie, voegen, lijmen en tegels snijden. Aan de hand van tekeningen leer je tegels aanbrengen in keukens en badkamers, flatgebouwen, zwembaden of zelfs op buitenprojecten of objecten.

Is Tegelzetter iets voor jou?

De opleiding Tegelzetter past bij je als je:

  • Nauwkeurig wilt leren werken.
  • Graag snel resultaat ziet.
  • Oog hebt voor detail hebt.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

  • 25826 Tegelzetter

Het werk van een tegelzetter

Als tegelzetter werk je vooral in de nieuwbouw en renovatie van huizen, kantoren en bedrijven. Saaie (betonnen) vloeren en wanden maak jij mooier met keramische tegels. Je werkt ook met tegels van natuursteen en glas.

Inhoud van de opleiding Tegelzetter

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Een deel van je opleiding wordt verzorgd door Bouwmensen Utrecht. Je gaat hiervoor ook naar de leslocatie Utrechthaven 13, in Nieuwegein.

Tijdens de opleiding krijg je de vakgerichte lessen en algemene vakken zoals Nederlands en Rekenen.

Deze skills ga je leren

Tegelwerk voorbereiden

Ondergronden voorbereiden

Opruimwerkzaamheden uitvoeren

Tegelzetten

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Tegelzetter?

Aan het werk
Na twee jaar studeer je af als tegelzetter en kun je aan de slag bij een bouwbedrijf of tegelzetbedrijf.

Doorstromen
Je kunt ook verder studeren binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: