Timmerman - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Opleiding tot timmerman

Tijdens de opleiding Timmerman leer je hoe je betonbekistingen maakt voor het storten van beton, stel- en uitzetwerk van gebouwen verricht en timmerwerk uitvoert zoals plinten, koplatten, vensterbanken maken.

Is Timmerman iets voor jou?

De opleiding Timmerman past bij je als je:

 • Handig bent met hamers, zagen en schaven.
 • Nauwkeurig wilt leren werken.
 • Graag buiten aan de slag wilt gaan.
 • Het fijn vindt om snel resultaat te zien van je werk.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

 • 25829 Timmerman

Het werk van een timmerman

Als timmerman ben je van begin tot eind betrokken bij de bouw van woningen, kantoren, ziekenhuizen of scholen. Je slaat plinten, plaatst koplatten, maakt wanden of een vensterbank. Ook werk je keukens af en maak je betonbekisting.

Inhoud van de opleiding Timmerman

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Dit kunnen ook avondlessen zijn.

Een deel van je opleiding wordt verzorgd door Bouwmensen Utrecht. Je gaat hiervoor ook naar de leslocatie Utrechthaven 13 in Nieuwegein. Via onze samenwerkingspartners Bouwmensen Utrecht werk en leer je in de praktijk. Hierdoor ben je tijdens én na je opleiding verzekerd van een baan. Je werkt aan verschillende onderwerpen. Denk aan:

 • Betonbekistingen maken voor het storten van beton
 • Stel- en uitzetwerk van gebouwen verrichten
 • Dakwerk uitvoeren: het timmeren van platte en schuine onderdelen
 • Timmerwerk uitvoeren: plinten, koplatten, vensterbanken
 • (machinaal) ramen en kozijnen maken
 • (scheidings)wanden en plafonds maken

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Deze skills ga je leren

Materialenkennis

Zelfstandig werken

Berekeningen maken

Werkervaring

Timmerwerk uitvoeren

Machinaal werken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Het samenwerkingsverband Bouwmensen is een erkend leerbedrijf waar je kan werken en leren. Daarnaast vind je geschikte leerbedrijven op de website Stagemarkt.nl. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Volandis, het kennis- en adviescentrum voor het opleiden en ontwikkelen van personeel in de bouw en infra, moet het leerbedrijf waar je werkt erkennen. Bij deze opleiding passen verschillende bouw-, aannemers- en/of restauratiebedrijven.

Wat kun je na de opleiding Timmerman?

Aan het werk
Na twee jaar studeer je af als timmerman en kun je aan de slag bij een bouwbedrijf of timmerbedrijf.

Doorstromen
Je kunt ook verder studeren binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Allround Timmerman op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: