Timmerman (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je bent van begin tot eind betrokken bij de bouw van woningen, kantoren, ziekenhuizen of scholen. Je slaat plinten, plaatst koplatten of een dakkapel, maakt wanden of een vensterbank. Ook werk je keukens af en maak je betonbekisting.

Is dit iets voor mij?

Je bent sterk en handig met hamers, zagen en schaven. Je werkt nauwkeurig en wilt graag buiten aan de slag. Vind je het fijn om snel resultaat van je werk te zien? Dan is de opleiding Timmerman iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25128 Timmerman

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Timmerman leer je hoe je betonbekistingen maakt voor het storten van beton, stel- en uitzetwerk van gebouwen verricht en timmerwerk uitvoert zoals plinten, koplatten, vensterbanken maken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Een deel van je opleiding wordt verzorgd door Bouwmensen Utrecht. Je gaat hiervoor ook naar de leslocatie Utrechthaven 13 in Nieuwegein. Via onze samenwerkingspartners Bouwmensen Utrecht werk en leer je in de praktijk. Hierdoor ben je tijdens én na je opleiding verzekerd van een baan. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Betonbekistingen maken voor het storten van beton
 • Stel- en uitzetwerk van gebouwen verrichten
 • Dakwerk uitvoeren: het timmeren van platte en schuine onderdelen
 • Timmerwerk uitvoeren: plinten, koplatten, vensterbanken
 • (machinaal) ramen en kozijnen maken
 • (scheidings)wanden en plafonds maken
 • Keukens en badkamers plaatsen en/of afwerken (prefab)
 • Vaktheorie, vaktekenen en tekeningen lezen

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Fundeon, het kennis- en adviescentrum voor het opleiden en ontwikkelen van personeel in de bouw en infra, moet het leerbedrijf waar je werkt erkennen. Bij deze opleiding passen verschillende bouw-, aannemers- en/of restauratiebedrijven.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als timmerman en kun je aan de slag bij een bouwbedrijf of timmerbedrijf. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Allround Timmerman op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: