Uitvoerder Bouw & Infra (bbl, mbo)

  • Niveau 4
  • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt een klein, middelgroot of groot uitvoerend bedrijf dat bouw- of infrawerken realiseert. Het voorbereiden, organiseren en bewaken van de uitvoering zijn jouw belangrijkste taken. Jij zorgt dat het project op rolletjes loopt.

Is dit iets voor mij?

Je geeft graag leiding en hebt interesse in de bouw. Samenwerken met collega’s gaat jou goed af. En combineer jij werken op werkvloer graag met werken op de computer? Dan is de opleiding Uitvoerder Bouw & Infra iets voor jou!

Vragen tijdens de zomer

Vragen tijdens de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25119 Uitvoerder bouw/infra

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je alles over hoe je een bouwplaats organiseert, calculeert en offertes opstelt, leidinggeeft  en werkzaamheden op de bouwplaats voorbereidt en bewaakt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Een bouwplaats organiseren
  • Calculeren en offertes opstellen
  • Werkzaamheden op de bouwplaats voorbereiden en bewaken
  • Leidinggeven

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als uitvoerder bouw & infra en kun je aan de slag bij een bouwbedrijf. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde, de Lerarenopleiding Bouwtechniek of de Associate Degree Bouwmanagement (Hogeschool Utrecht). Wil je graag een leidinggevende functie of een eigen bedrijf? Dan kun je overwegen om een opleiding te volgen van de Stichting Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf (KOB).
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting bouw op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Studenten krijgen voor het schooljaar 2021-2022 50% korting op het lesgeld en betalen dus  € 306,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: