Vakman GWW - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt in de Grond-, Weg-, en Waterbouw (GWW) en legt met een team rioleringen en wegfunderingen aan en onderhoud deze. Daarbij werk je met machines. Ook leg je tijdelijke (aanvoer)wegen en noodbestratingen en putten aan.

Is dit iets voor mij?

Je bent niet bang om vies te worden en wordt niet nerveus van diepe bouwputten. Wil je ook nog eens graag afwisselend werk waarbij je vooral buiten bezig bent? Dan is de opleiding Vakman GWW iets voor jou!

 

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

 • 25097 Vakman GWW

Wat leer je?

Om een goede vakman GWW te worden krijg je les in grondwerk uitvoeren en rioleringen en wegfunderingen aanleggen. Omdat een bbl-opleiding is, ga je meteen aan het werk. Je doet dus al lekker veel werkervaring op.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: De lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.

Je gaat één dag per week naar school. Je krijgt dan les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. ROC Midden Nederland is één van de weinigen in Nederland die deze opleiding aanbiedt. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Grondwerk uitvoeren (bijvoorbeeld afgraven en het verwijderen van struiken en bomen om een tijdelijke aanvoerweg aan te leggen)
 • Rioleringen aanleggen
 • Wegfunderingen aanleggen zodat deze ‘verhardingsklaar’ zijn
 • Alles over veilig werken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Deze skills ga je leren

Werkervaring

Veilig werken

Samenwerken in een team

Opdrachten goed uitvoeren

Onderhoud wegfunderingen

Grondwerk uitvoeren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als vakman GWW en kun je aan de slag bij een bedrijf in grond-, weg- en waterbouw. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Allround Vakman GWW op niveau 3 of Machinist Grondverzet op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: