Vakman GWW - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Opleiding tot vakman grond-, weg-, en waterbouw (GWW)

Om een goede vakman GWW te worden krijg je tijdens deze opleiding les in grondwerk uitvoeren en rioleringen en wegfunderingen aanleggen. Omdat een bbl-opleiding is, ga je meteen aan het werk. Je doet dus al lekker veel werkervaring op.

ROC Midden Nederland is één van de weinigen in Nederland die deze opleiding aanbiedt. 

Is de opleiding Vakman GWW iets voor jou?

De opleiding Vakman GWW past bij je als je:

 • Niet bang bent om vies te worden.
 • Houdt van afwisselend werk.
 • Buiten bezig wilt zijn.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 295,-

Crebonummer en naam

 • 25756 Vakman GWW

Het werk van een vakman GWW

Je werkt in de Grond-, Weg-, en Waterbouw (GWW) en legt met een team rioleringen en wegfunderingen aan en onderhoud deze. Daarbij werk je met machines. Ook leg je tijdelijke (aanvoer)wegen en noodbestratingen en putten aan.

Inhoud van de opleiding Vakman GWW

De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: De lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.

Je gaat 1 dag per week naar school. Je krijgt dan algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap en praktijkvakken zoals:  

 • Grondwerk uitvoeren (bijvoorbeeld afgraven en het verwijderen van struiken en bomen om een tijdelijke aanvoerweg aan te leggen)
 • Rioleringen aanleggen
 • Wegfunderingen aanleggen zodat deze klaar zijn om te verharden
 • Alles over veilig werken

Deze skills ga je leren

Werkervaring

Veilig werken

Samenwerken in een team

Opdrachten goed uitvoeren

Onderhoud wegfunderingen

Grondwerk uitvoeren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Vakman GWW?

Aan het werk
Na twee jaar studeer je af als vakman GWW en kun je aan de slag bij een bedrijf in grond-, weg- en waterbouw. 

Doorstromen
Je kunt ook doorstromen binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de niveau 3 opleiding Allround Vakman GWW op niveau 3 of Machinist GWW op niveau 3.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg.
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld voor schooljaar 2024-2025 € 295,-.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: