Vakman GWW (bbl, mbo)

BBL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt in Grond-, Weg-, en Waterbouw en legt met een team rioleringen en wegfunderingen aan en onderhoud deze. Daarbij  werk je met machines. Ook leg je tijdelijke (aanvoer)wegen en noodbestratingen en putten aan.

Is dit iets voor mij?

Je bent niet bang om vies te worden en wordt niet nerveus van diepe bouwputten. Wil je ook nog eens graag afwisselend werk waarbij je vooral buiten bezig bent? Dan is de opleiding Vakman GWW iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25097 Vakman GWW

Wat leer je?

Om een goede vakman GWW te worden krijg je les in grondwerk uitvoeren en rioleringen en wegfunderingen aanleggen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De lessen voor deze opleiding worden gegeven door docenten van ROC Midden Nederland op de locatie van SPG. SPG is een samenwerking van verschillende wegenbouwbedrijven. Zo krijg jij les in een goed uitgeruste praktijkhal waar ervaren leermeesters voor je klaar staan. Let op: De lessen vinden plaats op de P.C. Staalweg 100 in Bilthoven.

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen uur per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. ROC Midden Nederland is één van de weinigen in Nederland die deze opleiding aanbiedt. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Grondwerk uitvoeren (bijvoorbeeld afgraven en het verwijderen van struiken en bomen om een tijdelijke aanvoerweg aan te leggen)
  • Rioleringen aanleggen
  • Wegfunderingen aanleggen zodat deze ‘verhardingsklaar’ zijn
  • Alles over veilig werken

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als vakman GWW en kun je aan de slag bij een bedrijf in grond-, weg- en waterbouw. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Allround Vakman GWW op niveau 3 of Machinist Grondverzet op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: