Werkvoorbereider Gespecialiseerde Aannemerij - bbl

 • Niveau 4
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Opleiding tot werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij

Tijdens de opleiding leer je hoe belangrijk het is om (grote) bouwprojecten goed voor te bereiden én hoe je dat doet. Bijvoorbeeld hoe je een bouwplaats organiseert, hoe je de administratie hiervan doet, het aansturen van mensen. Je leert veel door het in de praktijk te doen. 

Is Werkvoorbereider Gespecialiseerde Aannemerij iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Interesse hebt in de bouw.
 • Graag leiding leert geven.
 • Graag samenwerkt.
 • Goed kunt organiseren.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 730,-

Crebonummer en naam

 • 25123 Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij

Het werk van een werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij

Je werkt voor een gespecialiseerd aannemingsbedrijf. Het voorbereiden van projecten, opstellen van werkdocumenten, calculeren, offertes maken en inkopen van materialen zijn jouw belangrijkste taken. Je werkt vaak op kantoor.

Inhoud van de opleiding Werkvoorbereider Gespecialiseerde Aannemerij

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen uur per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Bouwkunde
 • Een bouwplaats organiseren
 • Calculeren en offertes opstellen
 • Werkzaamheden op de bouwplaats voorbereiden en bewaken

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Deze skills ga je leren

Werkervaring

Met een team werken

Opdracht aannemen & opleveren

Veilig werken

Evalueren en bijsturen

Professioneel communiceren

Werkend leren

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting bouw op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak.

wat kun je na de opleiding Werkvoorbereider Gespecialiseerde Aannemerij?

Aan het werk
Na ongeveer twee jaar studeer je af als werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij en kun je aan de slag bij een bouwbedrijf. 

Doorstromen
Of je studeert verder op het hbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde, de Lerarenopleiding Bouwtechniek of de Associate Degree Bouwmanagement (Hogeschool Utrecht). Wil je graag een leidinggevende functie of een eigen bedrijf? Dan kun je overwegen om een opleiding te volgen van de Stichting Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf (KOB)

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een vakdiploma hebt. Daarnaast heb je vooraf een baan bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt een relevant diploma in de richting bouw of techniek op mbo-niveau 3 nodig. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 730,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: