Smart Building (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat is Smart Building?

Smart Building is de slimste opleiding van de toekomst. Alles komt hierin samen. Je studeert af als Middenkaderfunctionaris Smart Building. Je adviseert, voert uit én coördineert bij slimme en duurzame bouwprojecten. Jij weet hoe je het totaaloverzicht moet houden. Ook maak je technische ontwerpen, voer je constructie werk uit, denk je mee over energiezuinig oplossingen en let je op de kosten.

Omdat je een compleet pakket aan disciplines en vakken krijgt, ben jij na deze opleiding de werknemer van de toekomst op het gebied van bouw- en installatietechniek. Er is veel vraag vanuit de arbeidsmarkt en de kans op een baan is erg groot.

Is Smart Building iets voor mij?

Je werkt graag samen en vindt het leuk om te werken aan duurzame gebouwen met slimme elektrotechnische en werktuigkundige installaties. Om tot een goed ontwerp te komen, kan je goed organiseren, coördineren en plannen. Je houdt daarbij het eindresultaat steeds in de gaten. Je hebt vaak contact met collega’s, opdrachtgevers of leveranciers. Daarom is er ook aandacht voor je communicatieve vaardigheden. Kortom; een mix van essentiële onderdelen, zodat je later in je werk van alle disciplines op de hoogte bent.

Let op: de opleiding Smart Building kun je volgen in Nieuwegein en Amersfoort. In Amersfoort gaat de opleiding alleen van start bij voldoende aanmeldingen.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 26005 Middenkaderfunctionaris Smart Building

Wat leer je tijdens de opleiding Smart Building?

Tijdens de opleiding Smart Building komen de richtingen Elektrotechniek, Installatietechniek en Bouwkunde samen om toekomstgerichte gebouwen te realiseren. Het gaat dan vaak om grote gebouwen, zoals parkeergarages, hotels en kantoren. Je leert wat er allemaal voorbereid moet worden om een slim en duurzaam gebouw te kunnen bouwen. Dit maakt van jou een veelzijdige technicus, die de nieuwste ontwikkelingen begrijpt en de duurzame en slimme systemen in het gebouw kan ontwerpen en tekenen. Ook leer je een smart infrastructuur op te zetten. En leer je over de automatisering van installaties.

Hoe ziet de opleiding Smart Building eruit?

Je wordt opgeleid met de nieuwste technieken en innovaties en leert over slimme technische installaties en duurzame materialen. 
Denk aan virtueel en 3D bouwen, verduurzaming van de gebouwde omgeving, klimaatbeheersing in gebouwen en gebouwautomatisering.
Je krijgt les in:

 • Bouwkunde
 • Bouwuitvoering
 • Architectuur
 • Begroten

Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en Rekenen.
Ongeveer 30% van de opleiding ben je op stage.

Het is een brede opleiding en jij kan als student zelf kiezen in welke volgorde je de opleiding volgt. Zo bouw je ook aan je eigen toekomst! Door stages en projecten met echte opdrachten uit de praktijk kun je ontdekken welke richting het beste bij je past.

Deze skills ga je leren

Ontwerpen en tekenen Smart systemen

Creatief denken

Verduurzamen en gebouwen zuiniger maken

Samenwerken

Coördineren

Digitale bouwmodellen maken

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in de praktijk en in het bedrijfsleven. Tijdens je opleiding loop je verschillende stages, in overleg zelfs in het buitenland. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

Na de opleiding kan je aan de slag bij een architectenbureau, een ontwikkel- of bouwonderneming, een installatiebedrijf, een leverancier of fabrikant van installatietechnische producten of een woningbouwvereniging. En zelfs in de zakelijke dienstverlening als externe bouwkundig-, constructie- of installatieadviseur, voor bijvoorbeeld de overheid.

Je kunt ook verder studeren op het hbo, bijvoorbeeld naar de Associate Degree Engineering (profiel Duurzame Energie).

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg,
 • of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar,
 • of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: