Smart Building - bol

  • Niveau 4
  • BOL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Opleiding tot technicus in Smart Building

Smart Building is dé opleiding van de toekomst. Het is een nieuw vakgebied waarin techniek samenkomt in slimme oplossingen en apparaten. Tijdens de opleiding komen de richtingen Elektrotechniek, Installatietechniek en Bouwkunde samen om toekomstgerichte gebouwen en een smart infrastructuur te realiseren. Je leert alles over de nieuwste technologieën op het gebied van slimme gebouwen en duurzaamheid. Je maakt kennis met de vakgebieden werktuigbouwkunde, installatietechniek, elektrotechniek en mechatronica/robotica.

Omdat je een compleet pakket aan vakken krijgt, ben jij na deze opleiding de werknemer van de toekomst op het gebied van bouw- en installatietechniek. 
 

Is Smart Building iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

  • Op zoek bent naar een uitdagende opleiding gericht op de toekomst van de bouw- en vastgoedsector.
  • Graag samenwerkt.
  • Wilt leren werken aan duurzame gebouwen met slimme elektrotechnische en werktuigkundige installaties.
  • Je wilt ontwikkelen in organiseren, coördineren en plannen.

Open avond 24 oktober

Open avond 24 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Doorlopend

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

  • 25918 Middenkaderfunctionaris Smart Building

Het werk van een technicus Smart Building

Binnen Smart Building adviseer je, voer je uit én coördineer je bij slimme en duurzame bouwprojecten. Ook maak je technische ontwerpen, voer je constructie werk uit, denk je mee over energiezuinig oplossingen en let je op de kosten. Jij houdt het totaaloverzicht. Je bent een veelzijdige technicus, die de nieuwste ontwikkelingen begrijpt.

Smart Building zit in allerlei sectoren zoals: metaaltechniek, agri-tech en smart industry. En in de zorg- en medische technologie of de energiesector.

Inhoud van de opleiding Smart Building

Smart Building is een brede opleiding en jij kunt als student zelf kiezen in welke volgorde je de opleiding volgt. Zo bouw je aan jouw eigen toekomst. Door stages en projecten met echte opdrachten uit de praktijk ontdek je welke richting het beste bij je past. Denk aan projecten in virtueel en 3D-bouwen, verduurzaming van de gebouwde omgeving, klimaatbeheersing in gebouwen en gebouwautomatisering.

Je leert ontwerpen, tekenen, berekenen, beheren en onderhouden. Je krijgt onder andere les in: 

  • bouwkunde
  • bouwuitvoering
  • architectuur
  • begroten

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap.

Je diploma in 3 jaar
Het is mogelijk om de opleiding Smart Building in 3 jaar af te ronden. Samen met je studentcoach wordt bepaald of je hiervoor in aanmerking komt.

Deze skills ga je leren

Ontwerpen en tekenen Smart systemen

Creatief denken

Verduurzamen en gebouwen zuiniger maken

Samenwerken

Coördineren

Digitale bouwmodellen maken

Stage

Wat je leert tijdens de lessen op school pas je toe op verschillende stages. Je doet ervaring op in de praktijk en in het bedrijfsleven. In overleg kun je zelfs stage lopen in het buitenland. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Wat kun je na de opleiding?

Werken
Je kunt aan de slag bij een architectenbureau, een ontwikkel- of bouwonderneming, een installatiebedrijf, een leverancier of fabrikant van installatietechnische producten of een woningbouwvereniging. En zelfs in de zakelijke dienstverlening als externe bouwkundig-, constructie- of installatieadviseur, voor bijvoorbeeld de overheid.

Doorstromen naar het hbo
Je kunt ook verder leren op het hbo, bijvoorbeeld naar de Associate Degree Engineering (profiel Duurzame Energie).

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg,
  • of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar,
  • of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: